Folkpartiet vågar tänka nytt?

Jan Björklund säger att han vågar tänka nytt när han säger att Sverige ska bygga ut kärnkraften. Han sa i partiledardebatten nyss att det primära nu är att adressera växthuseffekten och att våga tänka nytt. Jag har en del invändningar:

- varför detta ständiga ad hoc-beteende bland vissa politiker? Man verkar inte tänka längre än näsan räcker och det gäller särskilt för fp. Först ska alla problem lösas med olja, sedan med kärnkraft. Att ingen av sätten adresserar miljöfrågorna i det långa perspektivet är ointressant. Fp ersätter ett miljöproblem med ett annat.*

- uranbrytningen är en ytterligt miljöfarlig verksamhet som ingen kommun i Sverige vill tillåta inom sina gränser. Så, var får vi uranet ifrån - jo, bl a från Australien där människor utsätts för risken att få cancer. Björklund ville inte säga att han tycker att uran ska brytas i Sverige. Not in my backyard.

- ohederlig argumentation. Björklund försökte misstänkliggöra mp´s intentioner genom att felaktigt påstå att de Gröna i Finland ställt sig bakom kärnkraftsutbyggnaden där. Fult och tråkigt.

- vadå tänka nytt? Kärnkraften har diskuterats i flera årtionden och inte har den blivit renare för det. Var har Björklund varit?


* de största hoten mot växthuseffekten är transporter och köttproduktion. Inget av dessa hot elimineras genom utbyggnad av kärnkraft. Kärnkraften genererar el, och det kan vi som bekant också få genom vind- och solkraft. Men kärnkraft genererar faktiskt också en del koldioxid, inte minst vid brytning och transport av uran och avfall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0