Vindkraften behövs

Svar på ett mail jag fick idag (se längre ner)

Hej,


Jag kan förstå er oro över att er näromgivning kommer att bli påverkad av vindkraftverk. Nyss utflyttad från Malmö vet jag att liknande diskussioner har förts i Vellinge kommun om vindkraftverk som byggs ute i sundet. Jag är dock inte närmare insatt i var utbyggnaden av vindkraften kommer att ske eller hur olika kommuner har ställt sig till utbyggnaden i just deras kommun.


Jag välkomnar er vilja till debatt. Tillsammans kan man hitta lösningar och kompromisser som gör det lättare för alla inblandade. Att ni kommer slippa vindkraftverk helt i er näromgivning tror jag dock inte.


Som miljöpartist ser jag att en orörd miljö stå emot en hållbar energiproduktion och det är aldrig en lätt avvägning, men för mig är utväxlingen av fossila bränslen och kärnkraft överordnad. Jag har heller inget emot ett vindkraftverk i min närmiljö eftersom jag förknippar det med något positivt att vi kan använda vind istället för exv kärnkraft och olja för el och värme. Av hänsyn till kommande generationer anser jag att vi har en skyldighet att göra ALLT vi kan för att förhindra den globala uppvärmningen av vår planet, även om det innebär olägenhet för oss.


Förhoppningsvis kommer det framöver utvecklas många olika typer av energiproduktion. Jag tror t ex att vi framtiden kommer att kunna vara självförsörjande på elkraft. För att växla ut kärnkraft och fossilbränsle måste vi vara mycket kreativa och utveckla nya metoder. Kanske vågkraft eller mer effektiv solenergi? Inte att förglömma att vi har mycket att tjäna på mer effektiv energianvändning.


Jag välkomnar ert engagemang, lycka till med framtida opinionsarbete.

MVH

Anna Norrman

--------------
Mail från B.Stümer, För Gruppen från Helgarö


                                                                                      Helgarö  8.11.2008

Vi medborgare måste få debattera utbyggnaden av vindkraftverken i Sverige.

Vi vill diskutera det vettiga i regeringens beslut om satsningen på vindkraftverk.

Vi vill diskutera andra och bättre alternativ för elproduktion.

Vi vill diskutera hur skattepengar öses över vindkraftverksbyggen och sedan över den elen de producerar.

Vi vill diskutera markägande bönders rätt att med skattebidrag för vindkraftverk skövla omkringliggande natur och trakassera kringboende som med sin skatt bekostat de bidrag till bonden som är förutsättningen för hans verksamhet.

Vi vill diskutera bolaget Vattenfall som ägs av oss och som av FN utpekas som en av de största miljöbovarna på Jorden.


Vi, som bor här vid Mälarens strand i det landskapet som redan Selma Lagerlöf  kallade landets vackraste, landets trädgård, chockades tidigt i våras när vi av ren tillfällighet upptäckte att svenska kyrkan hos Strängnäs kommun hade begärt att få bygga tre gigantiskt stora vindkraftverk alldeles i strandkanten och alldeles utanför husknuten hos oss. Ingen i bygden hade hört det minsta om kyrkans planer, inte ens församlingsprästen och när vi hos kommunen begärde att få information, kyrkan svarade inte på tilltal, fick vi av handläggande tjänsteman det korta svaret att det inte "angick" oss. Vi kallade folket i bygden till möte och där uttalades samstämmigt att man tänkte motsätta sig bygget då vi uppfattade det som ett hot om skövling av hela mälarnaturen. För den grupp som då valdes, gruppen från Helgarö, började ett nästan övermäktigt arbete med att ta reda på varför det skulle byggas, vad som skulle byggas, varför just här och sedan ett jättelikt arbete med att ta reda på vilka lagar och paragrafer som reglerar bygget av vindkraftverk.

Lätt fick vi svaret att regeringen hade bestämt att bygga så många som 6000 verk.

Lika förvånande lätt meddelades det oss att platserna för byggen hade pekats ut av Energimyndigheten via en simulerad datamodell från Uppsala Universitet, MIUU-Model.

Och enkel, men utomordentligt omfattande, var informationen om lagar och förordningar.

Den största svårigheten utgjorde Strängnäs kommun som på alla möjliga vis försökte hindra vårt arbete. Med Justitieombudsmannens, JOs hjälp har vi nu fått ut handlingar. Men vi vet inte om det är alla handlingar. Ingen av ansvariga politiker eller tjänstemän i Strängnäs kommun har velat träffa oss trots att vi begärt detta ett otal gånger. Inte en enda gång har kommunen informerat medborgarna om vindkraftverksbyggen i kommunen. Visserligen har Energimyndigheten inbjudit till möte för att "informera om regeringens planeringsmål för vindkraftsutbyggnad i Sverige, samt om kommunens och medborgarnas ansvar och förmåga att bidra till arbetet med att uppnå detta mål". Men kommunen har inte informerat om vad den vill och kan i frågan. Inte en enda gång. Till saken hör att kommunens plan- och byggnämnd utan tillstymmelse till saklig grund redan tidigt i våras beslutat att ge bygglov till tre jätteverk mitt i Mälaren. Vi anser självklart att detta beslut är olagligt men kommunen har hindrat oss från att överklaga till Länsrätten och bara kastat vår överklagan i papperskorgen. Till JO säger kommunen nu att den nu skickat överklagan vidare.

Till vår stora bestörtning får vi alltmer kunskap om liknande förhållanden runt om i Sverige.

Med alla tillåtna och många otillåtna medel dammsuger nu en hel hjord av konsulter i något som liknar rent baggböleri varje jordinnehav och erbjuder guld och gröna skogar till den som vill ställa upp vindkraftverk på sin tomt.

Men det värsta som vi ser är att media, press, radio och TV tiger och därigenom samtycker till skövlingen av vår svenska natur.

Gruppen från Helgarö har via Internet kontaktat varje politiker i Strängnäs och Eskilstuna kommuner, varje kommun runt Mälaren, varje länsstyrelse runt Mälaren, varje riksdagsparti och dess ledamöter i Riksdagen, varje tidning som vi hittat adressen till, radio och TV utan större framgång.

Vi vill diskutera det vettiga i regeringens beslut om satsningen på vindkraftverk.

Vi vill diskutera andra och bättre alternativ för elproduktion.

Vi vill diskutera hur skattepengar öses över vindkraftverksbyggen och sedan över den elen de producerar.

Vi vill diskutera markägande bönders rätt att med skattebidrag för vindkraftverk skövla omkringliggande natur och trakassera kringboende som med sin skatt bekostat de bidrag till bonden som är förutsättningen för hans verksamhet.

Vi vill diskutera bolaget Vattenfall som ägs av oss och som av FN utpekas som en av de största miljöbovarna på Jorden.

Vi vill framför allt inte sitta med armarna i kors och låta simpel girighet förstöra vår älskade natur.

Vi är enkelt folk och det finns förmodligen många som har större insikt och kunskap i detta ämne som berör varje invånare i Sverige. Vi har säkert många fel i vårt vetande om vindkraftverken men vi förstår inte den tystnaden som möter oss.

Ser vi en fara som inte finns?

Är det bara vi som tyst och stilla guppat i båt på Mälaren?

Är det bara vi som hört hur skogens brus ackompanjerar fågelsången?

Hur kan någon tro att den som sett och hört som vi kan tigas ihjäl.

Är vi och vårt budskap farliga för någon?


Nåväl, nu skickar vi detta runt till medier. Denna text passar måhända inte som debattinlägg i en stor tidning och den har för många ord för de små, men vi kan anpassa texten till det som krävs. Huvudsaken är att

vi medborgare måste få debattera utbyggnaden av vindkraftverken i Sverige.


För Gruppen från Helgarö

B.Stümer

Väla Gård, Helgarö

64592 Strängnäs


Kommentarer
Postat av: UBL

Vindkraften förfular i kulturlandskapet, den saken är klar. Vindkraften ger ett så oerhört litet tillskott av energi; om någon skillnad skall märkas måste utbyggnaden bli väldigt stor, och då har vi konflikterna där som ett brev på posten. Det bästa med vindkraften är att enheterna kan plockas bort ganska fort igen, och jag är övertygad om att vindkraften inte har någon framtid. Inom 50 år har vi vätekraft, då behövs inte vindkraften. Det gäller att tänka längre än vad näsan räcker!

2008-11-17 @ 13:00:23
Postat av: Anna

Jag har så lite förståelse för de människor som påstår att nuvarande energilösningar ska lösas genom införandet av EN annan lösning. Vem tror på det? Innan var det olja, nu är det väte.



Och om vi nu lyckas använda väte till allt, vad gör vi innan dess?



Nej, fram för mer småskalig energiproduktion. Varför inte en liten vindsnurra utanför fönstret?

2008-11-17 @ 15:59:29
URL: http://auroraborealis.blogg.se/
Postat av: Simon, 13 år

Vindkraft är mycket olämpligt att bygga ut i Mälarområdet. Havsörnar, kungsörnar och fiskgjusar finns här´, antingen hela året eller på sommaren/vintern. Även om exempelvis änder parerar för vindkraftverken så gör inte rovfåglar det. De är inställda på jakten, och flyger lätt in i snurrorna och blir avmaskerade sina víngar. I en vindkraftpark på den norska ön Smöla har hittills 28 havsörnar dödats, liksom ett tiotal andra arter. Alla dessa andra arter, förutom dalripan, finns i kommunen. I en vindkraftpark i USA har hittills cirka 500 kungsörnar och cirka 1100 minervaugglor hittats döda.



Jag undrar också varför Miljöpartiet vill bygga ut vindsnurror i en sådan omfattande takt. Vindkraft är lämpligare i exempelvis Tyskland och Danmark, där det inte finns så mycket rovfåglar och orörda vildmarker. Bygg vindkraften där i stället! Vi i Sverige kan satsa på att ta fram teknik för eldrivna bilar, på vågkraft och på solenergi. Bioenergi görs genom att avverka skog, så detta är inget bra alternativ.

2010-01-25 @ 09:40:27
Postat av: Anna

Hej Simon,



Du verkar vara en väldigt vältalig ung man, nästan så man undrar varför du skriver att du är 13?



Vi har en skyldighet att göra vad vi kan för att få bort växthuseffekten. Det är sorgligt att örnar och andra vilda fåglar dör när de kommer för nära vindkraftsnurrorna, kanske kan man konstruera dem så att även fåglarna blir observanta på att det snurrar?



En del nya vindkraftverk använder inte längre snurror utan något slags rör. Och jag håller med om att vi ska använda oss av all tillgänglig teknik, vågkraft och annan ny teknik är välkommen.



Det var inte heller på skämt jag skrev att vi förmodligen framöver alla kommer att ha vårt eget lilla vindkraftverk på huset. Det skulle inte heller störa rovfåglarna eftersom de inte rör sig så nära bostadshus.

2010-01-26 @ 11:57:54
URL: http://auroraborealis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0