Reklamradio

Jag befinner mig på en kursgård utanför Strömstad. Bredbandet är otillförlitligt (men har varit stabilt en lång stund nu.... peppar, peppar) men solen skiner och jag har inget annat att göra än att slappa. Det är underbart!

Som den trogna radiolyssnare jag är har jag försökt ratta in P3 men det är ingen bra kvalitet på sändningen. Istället lyssnar jag på Radio Prime, en lokal reklamkanal med f d listhits och lokala reklamsnuttar. Det verkar vara vanligt att kommuner gör reklam för sig här, vilket känns lite märkligt. Men det kan bli ganska kul emellanåt att lyssna på de olika kommunernas små "slogans". Mycket valfrihet blir det. Och kanske mest förvånande "mångfald". Själv förknippar jag mångfald med många olika typer av människor, men här finns bara svenska och norska turister som köper mycket sprit.

För övrigt bekämpar jag mina impulser att köpa "turismo"-saker med marina inslag. Jag har ingen segelbåt eller sommarstuga, och har därför ingen användning för ett tidningsställ som ser ut som drivved, eller en köksklocka med måsar på.

Bredbandsguden

har annat att göra än att hålla linan öppen till Källviken. Ber att få återkomma när jag återkommit till civilisationen.

over and out

Anna

Regn och hälsoundersökning

Jag fyllde i en hälsoundersökning idag som Region Skåne gör på vissa invånare i staden. Misstänker att det kan ha med boendemiljön att göra eftersom många av frågorna handlade om buller och avgaser.

Fick även svara på frågan om jag någon gång störs av mina grannar......... och kunde då (med kraft i strecket) fylla i JAAAAAAA. "Flera gånger per vecka". Min brorsa har nämligen vaknat upp (?) och bestämt sig för att glädja hela huset (och särskilt systern) med sin fina musikanläggning.

Många blir av med sina allergibesvär när det regner, och jag hoppades och jag tänkte att jag skulle vilja att det regnade lite i min brors förstärkare så att jag blev av med MIN allergi mot hans basenhet. :-)

Skapelsens svar

Underbart inslag på nyheterna igår om ett nybyggt kreationistiskt museum som ska visa besökarna hur Gud skapade jorden på 6 dagar. Man fick se små klämmiga scener om hur det först fanns bara snälla dinosarier som sedan blev elaka. Och dog. Enligt museets version av skapelsen finns det elaka vetenskapsmän som försöker lura oss att tro att evolutionen existerar.

Det var långa köer av människor som ville in på detta fantastiska museum. Bland de intervjuade fanns en äldre man som var så tacksam för att det var någon som verkligen tog Bibeln på allvar.* Och en man som försökt förhålla sig objektiv (sa han) men som höll på att dö av skam: "det här är det fånigaste jag någonsin sett."

Jag hade en väninna en gång som var troende (Pingstvän). Vi började diskutera jordens tillkomst en gång och hon trodde också fullt och fast på att jorden inte existerat längre än 6.000 år. Jag trodde att hon skojade och försökte med att skapelseberättelsen väl ändå måste ses symboliskt, men nej. 6.000 år. Samtliga fossiler och andra lämningar är helt enkelt fabrikationer eller feltolkningar av vetenskapsmännen. 

För övrigt har jag också en tro på att en gudomlig kraft har skapat universum, men knappast på några 6 dagar och det står egentligen inte i strid med någon evolution.

* extra konstigt att det går att göra en omtolkning av "40 dagars regn" i Bibeln och istället låta jorden utsättas för en gigantisk tsunami.

Bögbomb

Pentagon förnekar att de någonsin utrett saken... men rent psykologiskt är det intressant att man vill "bomba" sin motståndare till att bli mer kärleksfull. Varför inte sig själv? Och vore inte en sådan effekt önskvärd över hela världen?

Läs hela artikeln på SvD:s hemsida.

De kallas POLISER

Sverigedemokraterna får stå för dagens skrattanfall. I budgetalternativet för 2008 kan man under rubriken "Brottsbekämpning" hitta följande text:

"Brottsligheten i staden ligger sedan länge på katastrofalt höga och oacceptabla nivåer, vilket utgör ett allvarligt hot mot alla kommuninvånares trygghet och kommunens långsiktiga tillväxt. Många av de åtgärder som krävs måste vidtas på risknivå i form av en ansvarsfull invandringspolitik (min kursivering)..."
Sverigedemokraterna anser, föga överraskande, att invandrarna är kriminella för att de är överrepresenterade i brottsstatistiken. Den diskussionen tänker jag ta vid ett annat tillfälle.

Det som gav mig ett skrattanfall var dock att man vill satsa 3 miljoner på mobila brottspreventiva enheter som ska köra runt och se till att inga brott begås. Sverigedemokraterna borde veta att det redan finns den här typen av brottspreventiva enheter. De kallas POLISER.

Du hittar hela sd-budgeten HÄR.

Skånskt näringsliv och arbetsbrist

Eva Östling-Ollén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, säger i dagens SDS att det råder arbetsbrist i Skåne. Konkurrensen från Danmark och en överhettning leder till att 63 % av företagarna säger att de inte hittar rätt kompetens. Lösningen på problemet är enligt Eva "Att göra det mer lönsamt att arbeta och att slopa turordningsreglerna i LAS ser företagen som de viktigaste åtgärderna för att underlätta rekryteringen."

Jag delar Evas uppfattning att bristande kompetens är ett problem, men vill ändå rikta lite kritik. I Malmö har en stor del av invånarna utländsk bakgrund. De är många gånger välutbildade (många har fått sin utbildning i Sverige) men får trots det inte ens komma på anställningsintervju. Det behövs varken en ändring i turordningsreglerna eller att man gör det "mer lönsamt att arbeta". Det handlar om att utländska utbildningar valideras, att människor får jobba under tiden de väntar på uppehållstillstånd och sist, men  inte minst, att man överger tanken på att bara svenska efternamn kan kvalificera till jobb.  

Hög tid för Svenska Näringsliv att göra en insats för integrationen. Eva är en mycket kompetent kvinna, vi satt en kort tid tillsammans i Servicenämnden i Malmö och jag uppskattade både hennes kompetens och rättframma debattstil (vilket annars lyste med sin frånvaro). Jag tror att om hon överger partipolitiken (moderaternas, vem annars) och ser till var kompetensen finns så kan mycket förändras. En annan som delar min uppfattning är Jacob Wallenberg (som ni kunde läsa i Aftonbladets lördagsintervju, finns tyvärr inte på nätet men även Rasmus har uppmärksammat det).


MFF och belysning

Fick precis ett samtal från en journalist på Tidningen City som berättade att han reagerat på den kraftiga belysningen på MFF:s matcher. Han hade kollat upp saken och det visade sig att TV-bolagen kräver kraftiga strålkastare oavsett om solen skiner eller ej. Uppenbarligen handlar det om 1500 kWh per gång (vilket är ungefär vad jag gör av med på ett år!). Journalisten hade kollat uppgifterna och vid solsken gör strålkastarna ingen skillnad, vid molnigt väder motsvarar strålkastarna en förbättring med ca 5 %.

Nu vet jag ju inte alls hur många matcher som spelas av MFF per år, eller hur många liknande matcher som spelas i hela landet. Men det lär ju bli en hel del...

Dunka mig

Moralpaniken har slagit till. Frida Muranius låt "Dunka mig gul & blå" har fått mycket kritik på sista tiden. Frida säger själv att "vissa vill ha det mjukt, vissa vill ha det hårt" och bättra kan det väl inte sägas :-) Det måste väl vara varje människas rätt att bestämma vilken typ av sex man vill ha (nej, jag förespråkar INTE pedofili eller prostitution eller trafficking utan bara att sex mellan två jämbördiga människor kan se ut på olika sätt och inte nödvändigtvis behöver vara förtryck).

Läs denna intressanta artikel i ämnet i SDS onsdag 13 juni.

Svar från Rudbeck

Hej Anna Norrman,

Tack för ditt brev som jag fått från Heidi Avellan. Jag tänker att fortsätta att äta influgen tonfisk, det är gott, nyttigt och hjälper fiskare i Indonesien att leva på sitt yrke. Om du verkligen vill slå ett slag för miljön och dessutom förbättra livet för de fattiga i tredje världen finns det åtminstone två saker att göra. Bygga ut kärnkraften så att vi får blllig och ren energi och inte är så beroende av potentater i öst och väst. det andra är se till att EU snararst avskaffar sin orättfärdiga jordbrukspolitik och öppnar marknaden för bönder i tredje världen som då kan sälja sina varor till dig och till mig. Vi lever i en global värld. Bejaka de möjligheter som det erbjuder till ett bättre vli för många i stället för att bygga nya murar och gränser.

Bästa hälsingar,

Carl Rudbeck

Min kommentar:
Rudbeck verkar tyvärr inte ha någon vilja att minska växthuseffekten och det gör mig mörkrädd.
Kärnkraft är varken billig eller ren; den betalar exv inte sina egna försäkringskostnader och någon kostnad för avfallshanteringen finns inte. Kärnkraften är inte heller ren, tvärtom är kärnkraften något av det absolut giftigaste människan någonsin sysslat med, inte bara avfallet utan i högsta grad brytningen av uranet är radioaktivt. Dessutom finns det mig veterligen inga flygplan som går på kärnkraft, så varför Rudbeck anser att vi ska bygga ut kärnkraften är lite oklart. Han vet kanske något som jag inte vet? ;-)

Jordbrukspolitik - ja, vi är delvis eniga här. Jag anser också att subventioneringen av europeiska odlingar dumpar priser för exv afrikanska odlare och det är oacceptabelt.

Vi lever i högsta grad i en global värld, men uppenbarligen tror Rudbeck att obegränsad handel och transport kommer att gynna alla. Jag har en annan uppfattning, vi har alla ett ansvar för att vi inte lever över jordens resurser. Ökad handel i form av ökat råvaruuttag och transporter som ökar växthuseffekten gynnar inte alls alla, det drabbar i första hand de som redan är fattiga och kommande generationer.


En död häst

Dakotaindianerna hade en visdom som sade att "När du upptäcker att du rider på en död häst skall du stiga av"

I dagens politiska värld använder vi ofta andra strategier i sådana situationer (ett urval):

  • Vi säger "så har vi alltid ridit hästen"
  • Vi startar en arbetsgrupp för att analysera hästen
  • Vi besöker andra kommuner för att se hur man rider döda hästar där
  • Vi ändrar kriterierna för när en häst är död
  • Vi jämför olika döda hästar
  • Vi förklarar att vår häst är "bättre, snabbare och billigare" när den är död
  • Vi bildar en kvalitetscirkel för att hitta en ny användning av döda hästar

Tack, Nicklas.


Ingen moral alls

Carl Rudbeck beklagar sig i Sydsvenska dagbladet från 11 juni över att politikerna har börjat ifrågasätta svenskarnas konsumtionsmönster samtidigt som de inte lever som de lär. Politikerna "fördömer vanligt folk innan de hoppar in i sina stadsjeepar på väg till Arlanda eller Kastrup och sedan vidare till nästa konferens på något trevligt ställe där de vällustigt varnar för en hotande miljökatastrof."

Till en del vill jag ge Rudbeck rätt, det är moraliskt tveksamt att säga att man värnar om miljön och ändå flyga till en konferens 60 mil bort. Att vår statsminister vill begränsa växthuseffekten samtidigt som han kör omkring i en Chrysler Voyager går inte att försvara. Men jag tror inte att detta är den egentliga orsaken till Rudbecks upprördhet.

Nej, Rudbeck är egentligen upprörd över att våra - och därmed hans egna - konsumtionsmönster ifrågasätts. Carl Rudbeck vill kunna fortsätta att ta ett lågprisflyg till London över helgen och han vill äta influgen tonfisk, utan att någon ger honom dåligt samvete. Genom att hacka på politikernas dubbelmoral hoppas han slippa ta ansvar för sin egen livsstil. Politikernas dubbelmoral ÄR ett problem, men den brist på moral som Carl Rudbeck visar i sin artikel är faktiskt ännu värre.


Svenska, svenska Folkpartiet

Fredrik Sjögren (fp) har skrivit en insändare i Skånska Dagbladet (införd 8 juni 2007) som jag reagerar mot:

I likhet med Fredrik Sjögren beklagar jag att var femte malmöelev är obehörig till gymnasieskolan. Att lämna grundskolan utan att ha blivit behörig i grundläggande ämnena svenska, engelska och matte innebär stora svårigheter för den enskilde invidividen och för samhället i stort. Det finns många sätt att angripa problemet, men Sjögren utelämnar det viktigaste - att ge barnen stödundervisning på sitt modersmål. De flesta elever som idag lämnar grundskolan utan betyg i kärnämnena har inte hunnit lära sig svenska under den korta tid de befunnit sig här och kan därför inte tillgodogöra sig undervisningen i övriga ämnen heller.

Folkpartiets politik stöder sig inte på den språkforskning som bedrivs och som tydligt visar att de elever som får stöd i undervisningen på sitt modersmål lär sig både svenska och övriga ämnen snabbare och bättre än dem som saknar stöd. Nyligen lämnade Folkpartiet i Malmö in en motion om att eleverna ska förbjudas tala andra språk än svenska i klassrummet. Snacka om att ha missat poängen! Det låter fint att säga att man vill satsa på svenska språket, men om eleverna lär sig svenska bättre genom att få stöd av modersmålet så borde väl detta vara lösningen?

Miljöpartiet har under många år drivit frågan att eleverna ska få stödundervisning på sitt modersmål, för barnens bästa. Det är dags för Folkpartiet att överge sin stelbenta skolpolitik och se till barnens behov i första hand.


Anna Norrman

Gruppledare för Miljöpartiet i Malmö


Äktenskap som reproduktionsverktyg?

Det är pinsamt att se två tidigare partiledare argumentera för att äktenskap endast kan inrättas mellan en kvinna och en man. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser DN-artikeln "Ett biologiskt faktum att homoäktenskap är fel".

De har ju helt rätt i att det krävs en spermie och ett ägg för att skapa ett foster (än så länge), det är ett biologiskt fakturm. Men kopplingen till äktenskapet? Deras argumentation bör då även leda till att makar som inte kan få, eller vill ha, barn inte har rätt att gifta sig?

Och hur kan äktenskapet mellan en man och en kvinna vara den enda familjeform som värnar barnen? Mina föräldrar var gifta under mina första 7 år, och upplösningen av det äktenskapet tror jag var det allra bästa för alla inblandade. Det är inte äktenskap som avgör om man är en bra förälder eller ej.

Torbjörn Fälldin motiverade artikeln med att "han tycker så". I artikeln hänvisas till en fransk utredning som tycker likadant. Eh? Inte så jättetungt argument.... ;-)

RSS 2.0