Om sannolikhet

Tage Danielssons monolog om sannolikhet - i all sin briljans.

"Sannolikhet va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.

Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter.


Jag menar före Harrisburg så var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt.

Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände i Harrisburg var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.


I själva verket gick ju hela det socialdemokratiska partiet och väntade i över ett halvår på att få veta om det som hände i Harrisburg har hänt eller inte, innan de kunde bestämma sig för om dom ska tycka att kärnkraften är så farlig som den skulle vara om det som har hänt i Harrisburg hade hänt. Nu har dom bestämt sig till sist, och tydligen kommit fram till att det som hände i Harrisburg inte har hänt, men att vi å andra sidan måste ha mycket bättre säkerhetsanordningar så det inte händer här också.


Och man förstår ju att dom har tvekat, för en sån olycka inträffar ju enligt alla sannolikhetsberäkningar bara en gång på flera tusen år, och då är det ju i varje fall inte troligt att den har hänt redan nu, utan det är väl i så fall mera sannolikt att den har inträffat längre fram. Och då kommer ju saken i ett annat läge. För det kan ju inte vi bedöma nu. Då. Eller...

Sen är det också det att om det som hände i Harrisburg verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i Harrisburg hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen.


I varje fall inte i Harrisburg. Och säkert inte samtidigt som förra gången.


Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det manas att den finns inte, fast bara lite.

Nu är ju det här rätt krångligt för gemene man, så egentligen är det väl ingen idé att ha folkomröstning om sånt här. Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände i Harrisburg verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten.


Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände."


Kommentarer
Postat av: MJV

Den är odödlig. Liksom Tage. Jag lärde mig den utantill när jag var, tja 9 år, kanske.

2009-02-11 @ 22:24:33
URL: http://inarkadiaego.blogspot.com
Postat av: christoffer

Det du och Tage glömmer är att Harrisburg är ett bra exempel på hur säker kärnkraften är.



TMI råkade ut för den värsta olycka som ett lättvattenverka kan drabbas av, härdsmälta.

Vad blev resultatet ? 0 döda 0 skadade.

vilket annat krafslag kommer undan med så bra resultat ?

2009-02-28 @ 16:43:16
URL: http://blue-green-mess.blogspot.com/
Postat av: Anna Norrman

0 döda, 0 skadade?



Det är väl inte hela sanningen. Eller räknar man inte in alla dem som fick cancer?

2009-03-05 @ 10:19:43
URL: http://auroraborealis.blogg.se/
Postat av: Anna Norrman

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/longterm/tmi/stories/study022497.htm

2009-03-05 @ 10:28:10
URL: http://auroraborealis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0