Kärnkraft - nej tack!

Förlåt om jag tjatar. Jag följer den nygamla debatten om kärnkraften med en iskall klump i magen och kan inte låta bli att förmedla lite info till dig, kära läsare.

P1 har satt ihop ett problem "Radioaktivt regn" som var mycket informativt, både historiskt och framåtblickande. Jag rekommenderar dig att läsa. Johan Ehrenborg har också skrivit en liten betraktelse kring högerpartiernas frånvaro i miljöfrågan de senaste 30 åren.

Koldioxidens vänner

Kunde inte låta bli att gå in på en hemsida som lovade mig argument till varför jag kan fortsätta köra min stadsjeep... Härliga kommentarer som "om det blev varmare så skulle det kanske komma klimatflyktingar hit och då skulle de kunna jobba här, och jag skulle kunna vara ledig..".

hahahahahaha

http://koldioxidensvanner.slu.se/

Folkpartiet vågar tänka nytt?

Jan Björklund säger att han vågar tänka nytt när han säger att Sverige ska bygga ut kärnkraften. Han sa i partiledardebatten nyss att det primära nu är att adressera växthuseffekten och att våga tänka nytt. Jag har en del invändningar:

- varför detta ständiga ad hoc-beteende bland vissa politiker? Man verkar inte tänka längre än näsan räcker och det gäller särskilt för fp. Först ska alla problem lösas med olja, sedan med kärnkraft. Att ingen av sätten adresserar miljöfrågorna i det långa perspektivet är ointressant. Fp ersätter ett miljöproblem med ett annat.*

- uranbrytningen är en ytterligt miljöfarlig verksamhet som ingen kommun i Sverige vill tillåta inom sina gränser. Så, var får vi uranet ifrån - jo, bl a från Australien där människor utsätts för risken att få cancer. Björklund ville inte säga att han tycker att uran ska brytas i Sverige. Not in my backyard.

- ohederlig argumentation. Björklund försökte misstänkliggöra mp´s intentioner genom att felaktigt påstå att de Gröna i Finland ställt sig bakom kärnkraftsutbyggnaden där. Fult och tråkigt.

- vadå tänka nytt? Kärnkraften har diskuterats i flera årtionden och inte har den blivit renare för det. Var har Björklund varit?


* de största hoten mot växthuseffekten är transporter och köttproduktion. Inget av dessa hot elimineras genom utbyggnad av kärnkraft. Kärnkraften genererar el, och det kan vi som bekant också få genom vind- och solkraft. Men kärnkraft genererar faktiskt också en del koldioxid, inte minst vid brytning och transport av uran och avfall.

Nöff, nöff

Idag har jag fått ett brev från en malmöbo som kallade mig svin och kallade mp för Quislingpartiet. Det föranledde en kollega att skämta om att jag är en Quisling. Svin och Quisling på samma dag. Vissa dagar är bättre än andra. 

RSS 2.0