Opinion

Ja, man ska ta opinonsundersökningar med en nya salt... men särskilt två saker känns hoppfulla:

1. mp får 6,1 % av "rösterna", och
2. bekräftar att trenden är stigande  

Budgetmöte

Just nu skulle jag vilja vara en fluga på väggen. När Alliansen pratar budget. Hur blir det med fastighetsskatten och vårdnadsbidraget? image4

Jag tycker att Anders Borg verkar vara en duktig finansminister. Inte för att jag är gillar hans politik, men han verkar vara duktig på att få ihop pengarna.

Var vår statsminister håller hus är höljt i dunkel. Hade vi bott i USA hade vi fått oroliga rapporter om statsministerns hälsa och han hade fått visa upp sitt friska jag när han cyklade med barnen till skolan (svenska motsvarigheten till att ta hand om ranchen).

Unken smak

John Roslund kommer med några ordentliga rallarsvingar i måndagens Skånska Dagbladet. Moderaten Roslund skriver att vi i majoriteten är skrytsamma, glömska, lata och okunniga. Efter att försökt vaska fram vad han vill få fram måste jag instämma i att Malmö verkligen inte är den renaste staden. Men inte heller i Malmömoderaternas budgetförslag för detta eller nästa år kan jag se några extra pengar för renhållning av stadens gator. Inga moderatpengar finns till arbetsmarknadsåtgärder för de arbetslösa som Roslund tycker ska städa gatorna eller till fler anställda på Gatukontoret.


Mitt rum på stadshuset är fint, men inte tjusigare än andra tjänsterum jag haft under min yrkeskarriär. Och eftersom jag bor precis vid Möllan så har jag en ganska god bild av hur det ser ut. Det finns många behov som måste tillgodoses i Malmö. I gaturummet vill vi exempelvis minska olyckorna, öka cyklisternas och gångtrafikanteras tillgänglighet, ocj ge ökat stöd till arbetslöshetsåtgärder för att få folk i arbete. John Roslund och hans moderatvänner hade säkert gjort en helt annan prioritering. Jag betvivlar att det hade blivit bättre att bo i Malmö, men det hade kanske blivit renare. Även om Roslunds debatteknik lämnar en unken smak i munnen.


The front fell off

Knyckte detta tips från Fredrik Fernqvist. Tusen tack!  Det roligaste jag sett på mycket länge.

Sketchen gjorde efter den "insprirerande" händelsen att fören på en oljetanker trillade av och olja rann ut i havet.
Fejkad intervju med en australiensisk senator som ska svara på hur detta kunde ske.

Senator:   - The ships's been towed outside the environment.
Reporter: - To another environment?
Senator:  - No, no, no. It's been towed BEYOND the environment. It's not in the environment.


Sundbyberg a.k.a. "Nyaste moderaterna"

En riktig bonus inom politiken är att man lär känna människor i andra städer, och därför intresserar sig mer för den staden än man annars hade gjort (ja, så ytlig är jag).  Sundbyberg är en sådan stad, eftersom min vän Gustaf Wiberg varit kommunalråd där. Helgen efter att några moderatpolitiker hoppat över till socialdemokraterna ("- politiskt är det ju ingen större skillnad", som en av ex-moderaterna så insiktsfullt sa) träffade jag Sundbybergs kommunjurist som nervöst sa "- ja, man vet ju inte riktigt hur det ska bli när man dyker upp på måndag".

Nu läser jag att det är fortsatt kris i Sundbyberg. Alliansen (de som är kvar) försöker bilda majoritet med mp. Mp säger nej med motiveringen att moderaterna brister i ledarskap. Så nu har "nya" moderaterna i Sundbyberg blivit ännu nyare och bytt gruppledare för x:de gången. Ny förfrågan till mp. Fortsättning följer.

Det är kul med såpa i politiken.


Walt har gjort slut med Ronald

Jo, det är sant. Walt vill inte längre vara tillsammans med Ronald. Han motiverar det med att Ronald bara vill äta hamburgare med extrastor pommes och cola hela dagarna. 
- Nu delar vi upp bohaget. Jag vill inte förknippas med Ronalds "glada mål", och har bett om bodelning, säger Walt.  
Om Walt själv kommer att försöka prångla på oskyldiga föräldrar sina små plastleksaker på annat sätt förtäljer inte historien.

Walt Disney ≠ McDonalds

Censur

jag hörde en debatt på P1 om att kd inte vill ta bort censurreglerna. Visar sig att censurreglerna användes sista gången 1996 (!). Sedan dess har man fokuserat på att sätta åldersgränser som ett stöd för föräldrar.

Det är mer än 10 år sedan. Ändå säger kd-folket att censurreglerna är till för att styra samhället i en god riktning. Vilket samhälle då, undrar jag...

- Det var bättre förr.
- Och det säger du nu?!


Timbuktu

Trots att 2/3 av publiken var födda på 90-talet (VAD GÖR NI UTE SÅ SENT!?) så var Timbuktu underbar att lyssna till. Ja, dåligt med plats, och inget kanonljud. Men, vad gör det när ALLA sjunger med i refrängerna (Alla vill till himmelen men få vill ju dö, man vill kamma in vinningen, men sår inga frön..). Det finns hopp för mänskligheten.

Själv hade jag gärna hört Brevet till statsministern - min favorit.

Astrocheck

Hittar en del av förklaringen till mitt behov av kommunikation på www.astro.com. Alltid lika intressant att se sitt liv avspeglas i stjärnorna.

Extra intressant ska det bli att se hur min Venus-kvadratur-Venus ska hantera närmaste tiden. Urk.


Fiska snacket

Hörde en intervju på P4 av författaren till "Fixa snacket", Nicolas Jacquemont. Jag har inte läst boken, men den verkar ju intressant. Intervjun blev dock lite tråkig i längden, eftersom Pontus Enhörning och författaren uppehöll sig mycket kring skillnaderna mellan kvinnlig och manlig kommunikation. Jag kunde inte låta bli att tänka "gud, så tröttsamt".

Kommunikationssvårigheter, enligt min erfarenhet, handlar inte särskilt mycket om manligt eller kvinnligt. 
Uppdelningen mellan kvinnligt och manligt leder in i en återvändsgränd. Om jag har ett kommunikationsproblem med en särskild individ så hjälper det mig knappast om jag vet att personen tillhör ena eller andra könet. Vad som verkligen hjälper är min egen vilja att vara uppriktig, lyssna och förstå, och den andra personens vilja att göra detsamma.

Jag läste för många år sedan en bok som fortfarande påverkar mig mycket. Bokens titel är "Fisk" och handlar om hur man kan förändra sitt sätt att bemöta andra människor. Bokens författare har blivit chef för en dåligt fungerande serviceavdelning och försöker hitta sätt att ändra bemötandet. Hennes inspiration blir en fiskaffär där servicekänslan är på topp. Varför denna koppling? "Fisk" uppehåller sig kring omgivningens behov av att bli sedd och bemött. Sedan jag läste den boken försöker jag exempelvis att inte syssla med annat under tiden jag pratar i telefon med någon. Samtalen blir så mycket bättre, och den jag pratar med känner sig viktig och betydelsefull. Boken handlar om hur vi kan få kommunikationen att fungera, inte om vi är kvinnor eller män, och det gillar jag.

Ekologisk mat för hela slanten

Som den ekomatälskare jag är har jag slutat läsa nyheter som går ut på att ekologisk mat inte är nyttigare än annan mat. Det blir så tjatigt i längden, och jag har inget tålamod med medias vilja att "sänka" ekomatens rykte. Men efter att ha läst torsdagens nyhet att vanlig barnmat är lika nyttig för barnet som ekologisk, måste jag reagera. Livsmedelsverket har testat barnmat och kommit fram till att det inte finns några rester av bekämpningsmedel i maten. I media resulterar detta i de märkliga rubrikerna "Vanlig barnmat lika bra för barnet" (SDS) och "Ekologisk barnmat inte nyttigare än vanlig" (SkD).

I dagarna har amerikanska forskare i en omfattande undersökning visat att ekologiska tomater är mycket nyttigare än konventionellt odlade. Det handlar alltså inte bara om frånvaron av bekämpningsmedelsrester, utan om att tomaterna har dubbelt så höga halter av flavonider, som anses skydda mot svåra sjukdomar. Den dagen jag själv får barn blir det ekologisk mat för hela slanten. Nyttig mat är så mycket mer än frånvaron av bekämpningsmedel.

(publicerad i SDS 19 augusti)


Skäms!

Ja, jag vet. Det är pinsamt att jag bloggat så lite under sommaren. Men jag har varit LEDIG! Även från mig själv. Och det har känts väldigt skönt.

En kort sammanfattning av sommarsemestern:
- en vecka sjuk (halsfluss?) + regn i Källviken
- Regn i källviken
- 10 dagar med Fredrik och hans barn i Malmö* + Ubbes bröllop
- en vecka träffa väninnorna + stranden + bra-att-ha-avklarat-grejer**
- en vecka i Uppsala med Fredrik (KVALITET!)

*   kan inte rekommenderas. Varken barnen eller jag var till vår fördel i min lägenhet i storstaden mitt i sommaren
** gamla dåliga samveten som klarades av, typ dammsög och frostade ur kyl/frys (som alla MILJÖMEDVETNA människor gör), rensade ut garderober och skåp.

RSS 2.0