Vägra lågkonjunktur - del 2

10 skäl att uppskatta av vi hamnat i en recession: 

  • It causes you to get more creative.
  • It forces you to make the tough decisions. 
  • It thins out the competition. 
  • It makes you realize you can't take anything for granted. 
  • It reminds you that real wealth isn't about the stuff you own. 
  • It fosters out-of-the-box thinking. 
  • It makes it easier to abandon business-as-usual.
  • It brings you back to the basics. 
  • It accelerates change. 
  • It causes you to be less wasteful.

Kul jul

Fredrik har diktat på julklappen:

Denna gamla trasa
är nog föremålets fasa
smuts och damm blir dina byten
på deras ansiktslyten


Av mamma fick jag David Batras bok: "Den som inte tar bort luddet ska dö!"

Det är härligt med julklappar som får en att skratta! :-D

Anna anar anrika anförvanter

Som jag tidigare nämnt så handlar det om historia här i Uppsala. För en historisk analfabet* som mig själv så gäller det att nicka och se intresserad ut när ämnet kommer på tal. Och det gör det ju hela tiden, så det blir till att nicka mycket.
I dagens UNT är citatet på förstasidan "För många Uppsalabor är gångna tiders Uppsala närmast okänt".
Åh nej, det är det icke!

En annan sak som är mycket vanlig här i Uppsala är olika slags herrsällskap - av anrikt slag. Ett samtal i allmänhet om herrsällskap fick Fredrik att ta ordet "strukturelll diskriminering" i sin mun. Men jag tror att det var ett misstag ;-) Vi har hursomhelst varit på glöggmingel i Riksbankshuset ikväll. Värden är med i ett antal olika herrsällskap och värdinnan också (kvinnosällskap, kvinnsällskap, Q-sällskap?) - Svea Orden. För kvinnorna med tillägget "systerklassen".

Glöggtilldelningen var riklig och det blev snabbt varmt av mycket människor och julgirlanger.

Värdinnan, en mycket driftig kvinna med eget företag, har ett eget pysselrum som gjorde mig avundsjuk. Tänk att ha ett litet rum bara för pyssel. Kanske skulle vi sätta upp väggen mellan kök och pigkammare igen? :-)

* när jag gick i mellanstadiet på Kronborgsskolan skulle vi enligt skolplanen läsa om 1:a och 2:a världskriget i högstadiet, men när vi sedan bytte skola till Dammfri hade mellanstadieklasserna redan läst om krigen så vi missade det. Fatta att aldrig ha fått någon undervisning om världskrigen.
 


Hejarklacken

http://www.youtube.com/watch?v=VqROayfzuho

2:an kom
3:an kom
5:an kom
2:an kom
Pengarna var på väg och dem ba

SLUT PÅ KONTOT
SLUT PÅ KONTOT


Rädda en skåning i jul


OBS! Varning, starka bilder!

DIN HJÄLP BEHÖVS!

NU HAR DEN GLOBALA UPPVÄRMNINGEN ORSAKAT JORDBÄVNING I SKÅNE!

Tisdagen den 16 december slog katastrofen till med full kraft i Skåne. Med epicentrum utanför Bo Olsson i Tomelilla skakade en kraftig jordbävning med magnituden 4.7 på Richterskalan hela Skåne. Tusentals skåningar väcktes ur sin nattsömn de så väl behöver. Många var hungriga efter att inte ha ätit på hela natten.

Din hjälp behövs omedelbart.

Skåningen är en mycket känslig individ, särskilt nu inför julen. Många skåningar kommer lida oerhört om de inte får luad ål, gröt och kalkon med sviskon till jul. Läkare har redan sett naveldjupet minska hos vissa skåningar i särskilt utsatta områden.


Skänk 1500 kronor till konto bifogat nedan. Denna blygsamma summa kan ge skåningarna en trygg tillvaro under julen som de så väl behöver. Se exempel nedan.


1500 kronor ger tre skåningar:

• snaps till julbordet

• extra grädde i ris á la Maltan

• extra fet ful-fiskad ål

• specialimporterade äpplen till äpplekagan

• filtar till soffan, för eftermiddagsluren


Öppna ditt hjärta, och plånboken, och börja skänk NU!
DU KAN RÄDDA EN SKÅNING TILL JUL!

Skånsk jordbävningshjälps konto  90 1950-555

---------------------------------


Fler poliser?

Vår kära statsminister lovar i sitt jultal att vi ska få ännu fler poliser. En liten hastig översikt visar att Sverige har flest poliser per capita i Norden. Siffrorna representerar antalet invånare per polis:

Sverige - idag 509 (460 år 2010)
Finland - idag 694 (739 inom något år)
Norge - idag 562
Danmark - idag 516

Kommer att tänka på historien om en man som ser lik efter lik komma flytande nerför en å. Han försöker dra in liken till kanten men har väldiga problem. En polis springer förbi och mannen undrar bestört varför polisen inte stannar för att hjälpa honom. Polisen svarar - jag ska försöka få tag på personen som slänger i lik.

Reinfeldt har "besökt samhällets skuggsida" och kommit fram till en lösning - fler poliser. Inte förebyggande arbete. Inte ökad skatt på alkohol eller minskade klassklyftor. Inte trygga barn. Ingenting som kan minska antalet brott. Däremot ska vi ha fler poliser som ska utreda de brott som begåtts.

Reinfeldt verkar fullt upptagen med att dra in lik till kanten.


Upsala Nya tidning

Sedan augusti är min morgonlektyr Upsala Nya Tidning (UNT). Eftersom tidningens ledarskribenter alla har folkpartistisk bakgrund är det alliansen gör bra, och det oppositionen gör dåligt. Märkligt nog med en ton som från en gammal svensk pilsnerfilm. I vårt hushåll går Jan Björklund numera under benämningen "vår Stora Ledare".

I UNT kan man ena veckan läsa hur dåligt det är med en allians mellan s och mp. Men veckan efter att s och mp släppt in v i samarbetet, kan man plötsligt läsa att samarbetet mellan s och mp var bra, och att det nya samarbetet är dåligt.

Insändarsidan är särskilt intressant. Jämfört med Sydsvenskan finns det finns nästan inga främlingsfientliga inlägg. Däremot är religiösa frågor ofta debatterade, och tyvärr tillåts en oseriös debattör vid namn Johnny Fagerström att helt dominera klimatdebatten. Personangrepp, feltolkningar, härskartekniker mm frodas i hans inlägg. Hellre en oseriös klimatdebatt, än en främlingsfientlig dito dock.

Det positiva med tidningen är att de skriver ganska mycket om lokalpolitik och att man hinner läsa igenom hela på en halvtimme.

Äntligen!

Så var det äntligen dags för Johan Stael von Holstein att skriva sin sista krönika i Metro. Jag tackar ödmjukast.

Men visst är det konstigt att han bara förutsätter att om man inte tänker som han, så är man sosse? Det finns väl ingen som så tanklöst kan häva ur sig att alla andra är idioter, och sedan samtidigt hävda att han "har respekt för andra människors kunnande, utbildning och hårda arbete". Yeah, sure!

Är det så du visar respekt, så ignorera mig. Jag klarar mig bra utan.

Bambukläder

Här kommer ett tips om bambukläder på en brittisk sajt: http://www.bambooclothing.co.uk/
Bambu är ett bra material, slitstarkt och miljövänligt.

SCB-mätning Uppsala

Det ser ju alldeles strålande ut för valrörelsen i Uppsala; 9,1 % i valkretsen! Snygg trend.

Uppsala fick i riksdagsvalet 6,27 % (Uppsala kommun 7,83, dvs 25% mer ). Uppsala kommun bör ligga någonstans på 11,3%.

 

Babiljarder

Skrattade högt och länge åt Ronny Olovssons krönika i Aftonbladet i söndags. Den går tyvärr inte att hitta på Aftonbladets hemsida, annars hade jag länkat dit:

"Jag har bestämt mig, jag är inte med. Jag är inte med i lågkonjunkturen.
Det verkar inte vara bra.
Vi hade uppe det i ledningsgruppen på firman jag är delägare i och beslutade oss för att avstå. Det verkade inte vara en rolig grej helt enkelt. Och på vår firma har vi en enkel regel för det vi ska vara med i: det ska vara K som i kul, U som i utvecklande och L som i lönsamt. K, U, L.
Lågkonjunktur verkar inte vara något av det, möjligen utvecklande på ett mer andligt plan.
Stolligt, säger du.
Tja, är det verkligen det?
Hur mycket av den globala finansiella härdsmältan beror inte på ett enda gigantiskt nervöst flockbeteende? En hjord bytesdjur som i panik rusar efter varandra utan en egen tanke på någon annan lösning än att kuta rakt mot stupet.

Följer man börserna ser man hur den finansiella tsunamin åker klotet runt för varje dygn som går, varv på varv, än hit och än dig och analytikerna från finansinstitutetn orkar inte ens längre väsa sina klassiska "sitt still i båten" och "ha is i magen".
Några av dem tittar blankt in i kameran och säger det de inte tidigare vågat: "jag vet inte".
Krispaket förhandlas överallt, feta bildirektörer landar i sina privatjet för att be om babiljarder av den amerikanska kongressen för att kunna fortsätta leva sina låtsasliv, bankakuter öppnas, Island är bankrutt, miljoner människor varslas för att kostnadskontroll gäller, småsparare blir rädda, bankerna drar in krediterna för företag, ingen vågar köpa hus längre, en direktör avstår sin lön, moderater förstatliga en bank och apokalypsens hårigaste odjur ylar mot månen.
Jisses!

Om alla får panik och nyper fast allting och bara sitter still, då går det ju inte. Då stannar allt.
Så fan heller, tänker jag och går i ett slag ut och handlar kläder, prylar, vin, mat och presenter till barnen som om ingen morgondag fanns. Tänk globalt, agera lokalt!...

Vad tror du, kan inte du också vägra?
Våga vägra lågkonjunkturen!..."

"Babiljarder"
Vilket fantastiskt ord.


Mer eller mindre socker?

Jag hörde häromdagen att sockerkonsumtionen i Sverige legat nästan konstant sedan 1930-talet och tyckte att det lät väldigt konstigt. Med tanke på att fettkonsumtionen också minskat så undrar man ju varför människor blir fetare och fetare?

På livsmedelsverkets hemsida ser det ut som att vi mellan 1965-2000 har ungefär samma sockerkonsumtion. Tidigare siffror hittar jag dock inte. Varför blir vi fetare, om vi får i oss samma mängd socker som tidigare?

Perspektiv.nu hittar jag följande förklaring:

"Förr åt vi oftare desserter och mer kakor, medan vi i dag får i oss mer socker via läsk och godis. En hög läskkonsumtion har i flera undersökningar visat sig vara förknippad med övervikt. Detta kan förklaras av att socker i flytande form inte tycks ge samma mättnadskänsla som kolhydrater i fast form. Detta gäller även när dessa drycker ges i samband med måltider återstår att ta reda på."

Jag kan tänka mig att det också handlar om NÄR man äter (med tanke på att blodsockerhalten höjs långsammare om sockret intas samtidigt som proteiner och fett). Troligen handlar det om flera andra faktorer som sammanfaller; sämre matkvalitet (lägre näringsvärde, mindre fibrer, "utfyllnadsmaterial") och fler tillsatser.

Personligen dricker jag inte mer läsk idag än när jag växte upp (dvs i princip ingen läsk alls). Däremot har jag märkt att sedan jag uteslöt vete ur min kost har jag mycket lättare att hålla vikten.
Konsumtion av sötade livsmedel 1980-2001

Direktkonsumtion socker
Figur 3. Totalkonsumtionen av socker i de nordiska länderna 1965-1998. Källa (2).
Bilderna tagna från Livsmedelsverkets hemsida.


Samarbete s, v och mp

Såhär några dagar i efterhand har jag nu gjort ett horoskop för vårt samarbete. Klockslaget är (återigen) lite tveksamt. Den inspelning som finns på youtube är från kl 12. Presskonferensen hölls däremot kl 14 och får därmed vara utgångspunkten (födelsen) av samarbetet.

Jag har inte varit jättepositiv till ett samarbete med vänstern. Mest för att jag tycker att vänstern har velat fram och tillbaka. Dessutom har för mycket av samarbetsdiskussionerna förts i media och det skapar inget förtroendefullt samarbete. Men, det ser trots allt inte alls illa ut.

Först till det mest uppenbara: alla kraftfulla aspekter mellan planeterna. Samarbetet mellan s och mp hade inte alls samma "struktur" och det var en nackdel (som jag skrev då). Här finns både T-kvadraturer och Trigoner som ger stabilitet och struktur. Å andra sidan är det också mer nödvändigt eftersom så många av de viktigaste planeterna är i  rörliga tecknen (Sol, Merkurius och Mars i Skytten/Ascendenten i Tvillingarna).

Precis som med socialdemokraterna finns oppositionen mellan Saturnus och Uranus* kvar. Kampen mellan "det gamla och det nya" blir det som präglar samarbetet mest. Det gäller att pytsa ut frustrationen successivt så att inte allt kommer på en gång.

Notera att det finns en del feminina tecken i manliga planeter och tvärtom. Det verkar ge ett slags balans. Jag tolkar det som att det inte blir ett samarbete som styrs av något av könen, vilket får anses nytt i dessa sammahang.

Trist nog verkar det bli ett ganska introvert samarbete. Första planeten dyker inte upp förrän i 6:e huset och då är det Saturnus (begränsningar, struktur) (1:a huset är det hus som är mest extrovert, 12:e det som är mest introvert). Med lite god vilja kan man tolka det som att professionalitet är det mest framträdande i samarbetet.  Resterande planeter är i hus 7-12. Den planet som kommer att synas minst är Månen, och det ska vi kanske vara tacksamma för.

Ascendenten är i Tvillingarna och det gör att vi kommer att framstå som kommunikativa och lite "dubbla".* Notera att den dag då Saturnus och Uranus stod i perfekt opposition var USA:s valdag, så förstår ni vilken kraftfull kamp mellan det förgångna och det nya som utkämpades. Kampen mellan Saturnus och Uranus sker av och till under två år (drygt) och återkommer med ca 45 års mellanrum. Under 1900-talet skedde det 1965-1967 och 1918-1920.


Ekologiskt eller Fairtrade?

Jag skulle handla kaffe igår och gå in i anrika Bönor och blad på Stortorget i Uppsala. Ja, alltså jag skriver att de är anrika, för förmodligen är de det. Precis som allt annat här i Uppsala.... Hursomhelst.. på Bönor och blad har de ganska många olika sorters ekologiska tesorter men det är Fairtrade-kaffe jag är ute efter. Expediten tvekar något men kommer på att de har två sorters kaffe som är Fairtrade-märkt.
- "Men du kan ta den här också, den är också Fairtrade", säger hon och håller upp en påse med ekologiskt kaffe. - "Däremot är Fairtrade-kaffet inte ekologiskt."
- Är det verkligen så?, säger jag och låter som Suzanne Reuter i Yrrol*.
Expediten insisterar. Så är det.

Jag har annars förstått det som att Fairtrade oftast är odlat ekologiskt, men att ekologiskt inte tvunget behöver vara Fairtrade.

Fredrik fortsätter att terrorisera Oil&Vinager i de städer där han hittar dem. I förra veckan besökte han butiken i Uppsala för att höra om de har ekologisk olivolja (i denna butik som består uteslutande av olivolja och vinäger). Precis som i Malmö hade de inte en enda flaska.
När han påpekar att det är väldigt dåligt säger expediten: - "alla olivoljor är ekologiska".
- "Va!", utbrister en förvånad Fredrik.
- "Jo, för det sker ingen besprutning alls av olivträd".

Inte nog med att de inte har något ekologiskt sortiment på Oil&Vinager, de är okunniga också.


* Dialogen i Yrrol 
"- Jakob. Vill du ha en Dry Martini?
- Dry Martinique.
- Va?
- Dry Martinique. Det är ursprungligen en drink från Martinique i Västindien.
- Tänka sig.
- Vill du ha en Dry Martinique då?
- Nej tack, jag ska köra sen.
- Vi ska inte åka hem förrän imorgon. En drink kan du väl ta?
- Du, en sån där drink innehåller 8 promille. Det kan inte jag köra på imorgon.
- Är man inte död vid 8 promille?
- Haha, nej. Man räknar så här. Låt oss för enkelhetens skull säga att en person väger 100 kilo. 8 centiliter av det, det är 8/1000. Alltså 8 promille.
- C'est la vie.
- Chat chak. Nej, död, det är man först vid 150 promille. Det vill säga två 75:or.
- Är det verkligen så man räknar?
- Tydligen. "

Lean Healthcare

Det är mycket snack nu om Lean. Jag har hört det mesta genom andra och har väl inte skaffat mig någon riktigt solid uppfattning än. Men det verkar onekligen intressant.

Det krävs att man tänker nytt, och det är just det som är så svårt. Det finns en stor risk att det bara bli små förändringar av redan befintligt.

Mina utsläpp

:-I
Min kommentar: Det som drar ner totalen är absolut mina flygresor (jag har räknat med mitt genomsnittliga resande/år och förra året reste jag väldigt mycket). Som tur är lever jag miljövänligt på andra sätt, men det kan bli bättre. Jag äter dessutom mindre miljövänligt sedan jag flyttade ihop med Fredrik och barnen. De är vana att äta kött till varje måltid och det tar tid att förändra de vanorna.  

Håll koll på kolet!

På rätt väg

Du orsakar mindre utsläpp än den genomsnittliga världsmedborgaren (4 ton). På sikt måste du sänka nivån ännu mer (rekommenderad nivå 2 ton).

Tips på hur du kan minska dina utsläpp
Ditt resultat:3.2 ton växthusgaser / år
0.6 ton växthusgaser / år
2 ton växthusgaser / år
0.6 ton växthusgaser / år
Så här gjorde vi kalkylatornDN:s KlimatspecialGör om testet

Tredje största parti?

Mp ligger numera kring 7 % i de flesta undersökningar. Jag tar opinionsmätningar med en hel näve salt, men trenden är ändå positiv.

Det nya verkar vara att vänsterpartiet börjar ta stryk av turbulensen kring samarbetet. Jag är inte så förvånad. Däremot har jag varit förvånad tidigare över att Ohlys utspel gav positivt resultat. Jag skulle kunna skriva ett långt stycke om min syn på ärlighet och hederlighet här, men jag ska bespara er min moralpredikan. Visst kan man plocka kortsiktiga poäng på att spela ut människor mot varandra, men i det långa loppet kommer man att bli synad i sömmarna. Det är inte trovärdigt att säga att man vill samarbeta och sedan avslöja varje liten detalj till media.

Sedan Ohly blev partiledare har vänsterpartiet förlorat i trovärdighet. På riksplan, vill jag tillägga. Själv hade jag fina erfarenheter på lokalplanet. Förhoppningsvis bestämmer sig vänsterpartiet snart för att skaffa en ny partiledare.


RSS 2.0