Visum direkt, kan jag hjälpa till med något?

Ännu en nyhet saxad ur mp:s partiprogram: Låt flyktingar söka visum på ambassader

Billström är skeptisk: Han ser framför sig kilometerlånga köer utanför svenska ambassader och konsulat.

Ja, det låter ju jobbigt, Billström. Hu, för långa köer!

Hellre med

Inte för att jag tycker att EU är så lysande idag, utan för att jag tror att vi måste vara med och påverka

http://nejtilluttradeskravet.wordpress.com/

Smart idé

Ekot rapporterar idag att Naturskyddsföreningen, Riksbyggen och HSB vill göra om fastighetsskatten till en klimatrelaterad skatt på bostäder.

Låter bekant på något sätt...

Från mp Malmös handlingsprogram:
"Fastighetsskatten bör bli en kommunal angelägenhet som baseras på kostnaden för konsumtion av kommunal service och miljöpåverkande tjänster som energi."

Storebror vill kunna kommunicera

Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning har röstat igenom ett lagförslag som ska registrera alla bloggare inom EU. Motivet uppges vara att: "- Jag tror inte på envägskommunikation", säger Marianne Mikko (EU-parlamentariker från Estland: min kommentar) och fortsätter: "...möjligheten att gå i svaromål till en blogg måste stärkas för demokratins skull. Man bör kunna replikera på samma sätt som man kan göra i till exempel tidningar."

1. Hur lätt är det att replikera i en tidning?
2. Gäller detta all envägskommunikation, exv böcker?

Om det nu var envägskommunikationen det handlade om, så visst. Det låter ju jättebra att vi ska lagstifta bort envägskommunikation. Kan vi inte gå ett steg längre och lagstifta bort alla konflikter också?

När vi ändå håller på, menar jag.


Volvo och Ericsson

En god vän till mig har jobbat som konsult på Volvo. Han berättade för något år sedan att Volvo lagt ner sina miljövänliga bilprojekt. Jag tror motiveringen var att det inte fanns någon framtid för det segmentet. Vi enades då om att det var en otrolig dåligt beslut.

Nästan i stil med när Ericsson fortsatte göra mobiltelefoner med extern antenn.

På Volvo varslas 1200 om uppsägning. På Ericsson gjorde man sig av med över 30.000 medarbetare på några år. Trist att de alltid är "arbetarna" som får ta konsekvenserna av ledningens dåliga beslut.

Skäggkampanj

Nu kommer referenserna till den berömda skäggkampanjen i strid ström. Senast i SDS:s artikel om att moderater kan tänkas rösta på mp.

Man kan ju inte annat än vara stolt.


Halvvägs i KF-debatten

Sverigedemokraterna gjorde som vanligt i budgetdebatten - låg lågt i integrationsdebatten. Lite märkligt med tanke på att de har sin enda (!) politik på det området. Jag krävde besked från Sten Andersson och Lars-Johan Hallgren om de står bakom Jimmie Åkessons uttalande i lördagsekot om att invandringspolitiken är orsak till alla problem. Sten svamlade. Lars-Johan instämmde med Åkesson. Förstår inte varför de duckar det enda de brinner för. Som om vi i mp skulle ligga lågt i miljöfrågan... hahaha.

Kvar på min agenda finns nu Kultur & fritid och Finans och organisation. Alla vill hem till matchen så jag räknar inte med något segdraget KF idag.

Flummigt av moderaterna

Gårdagens budgetdebatt blev stundtals ganska underhållande (av detta syns ingenting i SDS). Däremot verkar jag ha gjort en fadäs och sagt: "Att jag inte skulle ha en verklighetsuppfattning är inte heller helt sant". :-D

Moderaterna gick, som vanligt, till attack mot "flummet", men det hade de inte mycket för. Det måste vara svårt att framstå som ett icke-flummigt parti och samtidigt presentera ett budgetalternativ som bygger på att man använder tidigare vinster för att göra skattesänkningar. Inte helt genomtänkt argumentation, hahaha!

Som jag har sagt tidigare: miljöpartiet är ett av de minst flummiga partier som finns. Vem är det som varnat för klimateffekterna de senaste 25 åren? Exakt! Mp.

Vaket, sa Bill. Realistiskt, sa Bull.

Härlig måndagsläsning

Fredrik ligger i soffan och sågar moderaternas budgetförslag. Med tanke på att han själv är konservativ så blir kritiken så bra. Mycket matnyttigt jag kan använda till budgetdebatten tisdag och onsdag. Du missar väl inte den? Direktsänd!

Moderaterna vill sänka kommunalskatten med 50 öre. Men de ska ändå göra en massa satsningar. Och så vill man öka tillgängligheten för alla trafikslag. Det sa de förra året också, men om alla ska få ökad tillgänglighet så måste man nog riva ett eller annat hus. Ofinansierat, sa Bill. Flummigt, sa Bull.

Sveriges liberaler

Mp är snart det enda liberala partiet i Sverige. Det är skönt att inte behöva tveka kring om partiet menar vad man säger.
 


I amerikanska filmer kan vad som helst hända. Jag är en romantiker och fortsätter hoppas:


Mattias Svensson och Fredrik Westerlund har gjort filmen.

Säg nej till FRA-övervakning

När jag läste juridik hade jag en intressant föreläsare som jämförde olika rättssystem och traditioner med varandra. I USA har, som vi vet från alla amerikanska filmer, medborgarens privata sfär ett högt skyddsvärde. En polis som vill kränka denna sfär måste ha tillstånd från domstol/domare. Och det måste vara tydligt angivet vad det är man letar efter. Hittar man bevis för annan brottslig verksamhet måste man ha ett nytt tillstånd. Däremot är skyddet i USA obefintligt när det kommer till att hänga ut misstänkta för brott. Både media och polis berättar gärna vem som står åtalad/anklagad.

I Sverige har medborgaren inte alls samma skydd för den personliga integriteten. Polisen har rätt att bryta sig in i en lägenhet om det finns misstanke om brott (utan beslut om husrannsakan), och man får också använda sig av bevis på annan brottslig verksamhet än den man från början letade efter. Däremot avslöjar polisen inte den misstänktes identitet om man kan undvika det, tanken är att den misstänkte är "oskyldig tills dömd". Även media har tidigare varit försiktiga med att hänga ut misstänkta, jag skriver tidigare för trenden är att media alltmer tummar på den linjen.  

Sedan 11/9 har den personliga integriteten luckrats upp successivt över hela världen. I jakten på terroristerna tar sig staten allt större friheter. Det motiveras med att det är för vårt eget bästa. Jan Guillou hade en tankvärd krönika för något år sedan där han frågade sig om man verkligen kan inskränka de mänskliga rättigheterna för att skydda de mänskliga rättigheterna.

Hittade en intressant sida som uppmuntrar till att göra det lite jobbigare för FRA (inget jag uppmuntrar) där bl a fanns en kul lista över redigerade partiprogram hos de partier som står bakom lagförslaget om övervakningssamhället.

Det räcker med fyra modiga liberaler för att få stopp på den s k FRA-lagen. Man kan ju leka med tanken, men vi vet alla att lagförslaget kommer att gå igenom.

Riksdagsledamöter

SCB:s väljarundersökning i maj

Mp får 5,9% i SCB, en ökning med 0,8% förändringen statistiskt säkerställd.
c 6,2
fp 6,8
m 22,4
kd 4,6
s 44,7
v 5,1
övr 4,2.


Jag gillar pilarna till mp (inga från).

Synd att vi ska ligga skvalpa på 5,9%, dags att få lite fart på den här verksamheten!

Zlatan!

Jag är verkligen ingen stor fotbollsfan, men Zlatan har en plats i mitt hjärta. Så mycket motstånd som han möter, ändå blir han bara bättre och bättre.

En liten gallup i bekantskapskretsen - hur många såg matchen ikväll:

En grön operasångare som tycker att sångerna i Kungsträdgården stör hans recitativ.
En socialdemokrater som precis innan avspark skickar ett mess med texten: Heja Sverige!
En annan grön som bjuder in till gemensam match-tittning.
En tredje grön som skickar mess om att input önskas på remissyttrande. När jag svarar hänvisar hon till matchen.
En fjärde grön som undrar varför alla skriker i hans hus
En borgerlig väljare som har svårt med vardagsbestyren för att han vill se matchen
En femte grön som undrar om alla har blivit knäppa.
Och så jag. Som läser ps-mail med TV:n på i bakgrunden.

5 av 8 som tittar på matchen.
Och 5 av 8 som är miljöpartister. Jag borde verkligen vidga min bekantskapskrets.....

ZLAAAATAAAAN!

spi:s budget

Sitter och läser SPI:s budgetförslag för 2009. Föredömligt inne i god tid, men utan någon egentlig substans.

En del av budgeten handlar om saker som kommunen inte kan påverka och som jag tycker blir märklig att driva i en kommunal budget; närsjukvården ska överföras till kommunen; ett tionde år i grundskolan; grundavdraget ska ökas till ett basbelopp.

SPI verkar ha en ganska trist syn på barn och ungdomar. En ny särskild skolhälsovårdsöverläkare ska anställas, och motivet beskrivs som "de negativa effekterna av en allt större frigjordhet". "Minderåriga utför rån, väskryckningar, skadegörelse, hot mm."

Som väntat handlar en stor del av budgeten om de äldres situation, man vill införa en äldreombudsman (bra förslag som även mp drivit tidigare) och SPI är kritiska till att antalet vårdtagare i vård- och omsorgsboenden minskat de senaste åren.

Dessutom vill SPI sänka skatten "med ett symboliskt belopp" och införa gratis kollektivtrafik för äldre utanför rusningstider. Motiv: att det kan ha god effekt på miljön eftersom de äldre kommer att åka kollektivt istället för att ta den egna bilen. "Istället för att ta bilen till centrum blir det ekonomiskt attraktivt att åka kollektivt. Många pensionärer lever under pressad ekonomisk situation." (Min kommentar: om man lever i en pressad ekonomisk situation förstår jag inte varför man kör bil öht).

Läs hela förslaget här (pdf)

Jag vet ju hur svårt det är att skriva en budget när man inte sitter i majoritet, men för att vara en budget för Malmö stad 2009 så är den allt lite tunn.

Första mötet i helgen

Har precis fått kallelsen till mitt första möte i partistyrelsen. Det ska bli så kul. Inte minst för att jag får möjlighet att mer regelbundet träffa två av mina favoriter Anders (världens bästa arbetskollega) och Maria (alltid positiv och vänlig). Förhoppningsvis lär jag känna mer spännande människor i ps. Malin har förberett mig på att det kommer att vara en fantastisk tid.

Samtidigt fortsätter såpan i Malmö. Förra veckan skickade styrelsen ett brev till Ilmar, som såklart blev offentlig handling. Genast hade jag sydsvenskan i örat. Med tanke på att jag var helt oförberedd så kan jag stå för vad jag sa.

Jag upprepar - det ska bli kul med möte i ps.  

Sänkt arbetstid, ja tack

Om ni undrar varför jag plötsligt blivit så flitig, så har jag egentligen mycket att göra med budgeten... och när jag behöver göra något som jag inte känner för brukar jag göra annat. Därför det myckna bloggandet.

Vad är "normalarbetstid" frågar Birger Schalug sig på sin blogg angående Ohlys utspel: "En del avfärdar sänkt arbetstid som varande "planekonomi". Möjligen är det därför Ohly nu räds sin gamla politik. Men de män och kvinnor som pladdrar om planekonomi menar således att 40 timmars normalarbetsvecka är marknadsekonomi. Medan däremot 30 timmar är planekonomi. Frågan är då vilken form av ekonomi 48-timmarsveckan, som vi en gång hade, var för något?"

En utmärkt fråga. Jag ser frågan om sänkt arbetstid som en genväg till ett annorlunda samhälle. Själv har jag haft en 80 %-ig anställning de senaste åren. Inte har det inneburit att jag jobbat mindre än heltid (tvärtom), men känslan att själv kunna välja gör hela skillnaden. När man frågar anställda inom kommun och landsting så säger de ofta att de önskar sig ett jobb där de har större möjlighet till inflytande över sin arbetssituation. Ett bra sätt att minska sjukskrivningar?

Säljes: billig stadsjeep

Läser på DN Ekonomi att andrahandspriset på stadsjeepar sjunker drastiskt.
Nej, så synd. Verkligen.

Kommunikationsbrister

Emellanåt råkar jag ut för kluster av kommunikationsbrister. Just nu är det riktigt segt. Min mobil (som jag aldrig varit särskilt nöjd med) bestämde sig för att sluta ta emot SMS. Utan att varna eller så. Med resultat att människor ringt mig och frågat vad som hänt. Folk är vana vid att jag kommunicerar. ;-)

För  närvarande omges jag med många människor som inte verkar ha någon lust alls att kommunicera. Däremot gillar de monologer där de berättar för oss mindre ovetande hur saker och ting ligger till. Det kan i vissa stycken nästan bli underhållande. Men mest av allt gör det mig deprimerad.

Vem är idioten?

Johan Staël von Holstein beklagar sig över att inte alla gillar honom. Han skriver att han visar respekt och ödmjukhet inför andra som inte tycker som han. I nästa mening skriver han: "Jag kallar sällan, mycket sällan någon för en idiot, men det finns faktiskt sådana, och till skillnad från en massa fega lismare säger jag det då högt."

Respektfullt och ödmjukt? Ska man tolka det så att alla som inte kallar andra människor för idioter är fega lismare? Och vem bestämmer vilka som ska vara idioter?
 
Jag blir allt känsligare för mobbing. Mobbing finns överallt omkring mig och jag är så trött på det. Det handlar om allt ifrån att inte hälsa, undanhållande av information till en odyssé av härskartekniker. Visst är det frestande att svara med samma beteende, men vem är jag då?

Jag tar ansvar för mitt beteende. Tar du ansvar för ditt?

RSS 2.0