Ipred - den ointelligenta fildelningslagen

http://www.gronungdom.se/article/2444Inga armbågar på bordet

Helgen spenderades i London. Det var helt UNDERBART att åka dit. Vi sov över hos några vänner och de skämde bort oss något alldeles fantastiskt.

Förutom en hel del champagne och allmänt mysigt helg, fick jag en blick in i framtiden. Lördag kväll gick vi till Inamo, en restaurang som tagit begreppet "Lean thinking" till en helt ny nivå. F och jag blev hänvisade till våra platser och såg att bordet såg mycket annorlunda ut. Det fanns en mus-liknande symbol på bordet och några symboler. Vi började (såklart!) genast skämta om att bordet var en interaktiv meny och att det gällde att inte röra bordet för då skulle det börja ramla in en massa rätter.

Servitören kommer bort och demonstrera hur bordet är en interaktiv meny (!) och hur vi ska röra bordet för att få in vår mat. Det var ju bara att hålla masken.

Men, det var superkul. Ingen väntetid på att få kontakt med servitörer etc. Enkel navigering och vips så hade vi drinkar på bordet. Och sedan några smårätter och en huvudrätt var. Maten var god, kanske inte det mest fantastiska jag ätit men helhetsupplevelsen var ändå otrolig. Ska Uppsala få en liknande restaurang?


Fredrik, 39 år och 364 dagar gammal
Anna, 40 år

Sista ledtråden

Vart ska Fredrik åka på sin 40-årsdag?

Ledtråd 3: Arktiskt väder framåt helgen.

Härligt. Jättehärligt.

Apatiska flyktingbarn

När debatten gick hög om de apatiska flyktingbarnen fick jag många gånger höra politiker säga att barnen bara simulerade. Visst fanns det en läkare som påstod att de var uppe och åt om nätterna?

Nu kommer Rädda barnen och Karolinska institutet med en rapport om barnens situation innan de kom till Sverige. Många av dem har varit med om våldtäkter, eller mord. "De mest traumatiska händelser man kan tänka sig".

Jag kommer att tänka på alla dem som jag mött i olika debatter som påstått att barnen bara fejkade. Ja, de sa det inte alltid så tydligt. De bara antydde att eftersom man inte visste så kunde man misstänka att flyktingbarnen hade andra motiv. Exempelvis antyddes att de låtsades vara apatiska för att föräldrarna skulle få stanna i Sverige.  

Nu visade det sig att de misstänksamma inte hade något fog för sina misstankar. Kan vi hoppas på ett klarläggande från Tobias Billström?

Dela din gåva

Har precis läst ut "Dela din gåva med världen" av Helena Montelius. Så inspirerande! Särskilt beskrivningen av hur dagens människa längtar efter andlighet. Montelius guide beskriver det som att våra tidigare religioner var så auktoritära att vi var tvungna att markera avstånd och bli mer individualistiska. Med tanke på mina egna reaktioner när jag kommer in i någon katolska katedral så verkar det stämma.

Nu har jag börjat med Eckart Tolles "En ny jord". Inledningen fick mig intresserad. Hans beskrivning av varför vi behandlar vårt jordklot som vi gör blev ett enda stort: "just det!". Återstår att se om han har något positivt att förmedla.

Ledtråd 2:
Lat    = 51 degrees,   30.0 minutes   North
Long = 0 degrees,   7.6 minutes   West

Vindkraften behövs

Svar på ett mail jag fick idag (se längre ner)

Hej,


Jag kan förstå er oro över att er näromgivning kommer att bli påverkad av vindkraftverk. Nyss utflyttad från Malmö vet jag att liknande diskussioner har förts i Vellinge kommun om vindkraftverk som byggs ute i sundet. Jag är dock inte närmare insatt i var utbyggnaden av vindkraften kommer att ske eller hur olika kommuner har ställt sig till utbyggnaden i just deras kommun.


Jag välkomnar er vilja till debatt. Tillsammans kan man hitta lösningar och kompromisser som gör det lättare för alla inblandade. Att ni kommer slippa vindkraftverk helt i er näromgivning tror jag dock inte.


Som miljöpartist ser jag att en orörd miljö stå emot en hållbar energiproduktion och det är aldrig en lätt avvägning, men för mig är utväxlingen av fossila bränslen och kärnkraft överordnad. Jag har heller inget emot ett vindkraftverk i min närmiljö eftersom jag förknippar det med något positivt att vi kan använda vind istället för exv kärnkraft och olja för el och värme. Av hänsyn till kommande generationer anser jag att vi har en skyldighet att göra ALLT vi kan för att förhindra den globala uppvärmningen av vår planet, även om det innebär olägenhet för oss.


Förhoppningsvis kommer det framöver utvecklas många olika typer av energiproduktion. Jag tror t ex att vi framtiden kommer att kunna vara självförsörjande på elkraft. För att växla ut kärnkraft och fossilbränsle måste vi vara mycket kreativa och utveckla nya metoder. Kanske vågkraft eller mer effektiv solenergi? Inte att förglömma att vi har mycket att tjäna på mer effektiv energianvändning.


Jag välkomnar ert engagemang, lycka till med framtida opinionsarbete.

MVH

Anna Norrman

--------------
Mail från B.Stümer, För Gruppen från Helgarö


                                                                                      Helgarö  8.11.2008

Vi medborgare måste få debattera utbyggnaden av vindkraftverken i Sverige.

Vi vill diskutera det vettiga i regeringens beslut om satsningen på vindkraftverk.

Vi vill diskutera andra och bättre alternativ för elproduktion.

Vi vill diskutera hur skattepengar öses över vindkraftverksbyggen och sedan över den elen de producerar.

Vi vill diskutera markägande bönders rätt att med skattebidrag för vindkraftverk skövla omkringliggande natur och trakassera kringboende som med sin skatt bekostat de bidrag till bonden som är förutsättningen för hans verksamhet.

Vi vill diskutera bolaget Vattenfall som ägs av oss och som av FN utpekas som en av de största miljöbovarna på Jorden.


Vi, som bor här vid Mälarens strand i det landskapet som redan Selma Lagerlöf  kallade landets vackraste, landets trädgård, chockades tidigt i våras när vi av ren tillfällighet upptäckte att svenska kyrkan hos Strängnäs kommun hade begärt att få bygga tre gigantiskt stora vindkraftverk alldeles i strandkanten och alldeles utanför husknuten hos oss. Ingen i bygden hade hört det minsta om kyrkans planer, inte ens församlingsprästen och när vi hos kommunen begärde att få information, kyrkan svarade inte på tilltal, fick vi av handläggande tjänsteman det korta svaret att det inte "angick" oss. Vi kallade folket i bygden till möte och där uttalades samstämmigt att man tänkte motsätta sig bygget då vi uppfattade det som ett hot om skövling av hela mälarnaturen. För den grupp som då valdes, gruppen från Helgarö, började ett nästan övermäktigt arbete med att ta reda på varför det skulle byggas, vad som skulle byggas, varför just här och sedan ett jättelikt arbete med att ta reda på vilka lagar och paragrafer som reglerar bygget av vindkraftverk.

Lätt fick vi svaret att regeringen hade bestämt att bygga så många som 6000 verk.

Lika förvånande lätt meddelades det oss att platserna för byggen hade pekats ut av Energimyndigheten via en simulerad datamodell från Uppsala Universitet, MIUU-Model.

Och enkel, men utomordentligt omfattande, var informationen om lagar och förordningar.

Den största svårigheten utgjorde Strängnäs kommun som på alla möjliga vis försökte hindra vårt arbete. Med Justitieombudsmannens, JOs hjälp har vi nu fått ut handlingar. Men vi vet inte om det är alla handlingar. Ingen av ansvariga politiker eller tjänstemän i Strängnäs kommun har velat träffa oss trots att vi begärt detta ett otal gånger. Inte en enda gång har kommunen informerat medborgarna om vindkraftverksbyggen i kommunen. Visserligen har Energimyndigheten inbjudit till möte för att "informera om regeringens planeringsmål för vindkraftsutbyggnad i Sverige, samt om kommunens och medborgarnas ansvar och förmåga att bidra till arbetet med att uppnå detta mål". Men kommunen har inte informerat om vad den vill och kan i frågan. Inte en enda gång. Till saken hör att kommunens plan- och byggnämnd utan tillstymmelse till saklig grund redan tidigt i våras beslutat att ge bygglov till tre jätteverk mitt i Mälaren. Vi anser självklart att detta beslut är olagligt men kommunen har hindrat oss från att överklaga till Länsrätten och bara kastat vår överklagan i papperskorgen. Till JO säger kommunen nu att den nu skickat överklagan vidare.

Till vår stora bestörtning får vi alltmer kunskap om liknande förhållanden runt om i Sverige.

Med alla tillåtna och många otillåtna medel dammsuger nu en hel hjord av konsulter i något som liknar rent baggböleri varje jordinnehav och erbjuder guld och gröna skogar till den som vill ställa upp vindkraftverk på sin tomt.

Men det värsta som vi ser är att media, press, radio och TV tiger och därigenom samtycker till skövlingen av vår svenska natur.

Gruppen från Helgarö har via Internet kontaktat varje politiker i Strängnäs och Eskilstuna kommuner, varje kommun runt Mälaren, varje länsstyrelse runt Mälaren, varje riksdagsparti och dess ledamöter i Riksdagen, varje tidning som vi hittat adressen till, radio och TV utan större framgång.

Vi vill diskutera det vettiga i regeringens beslut om satsningen på vindkraftverk.

Vi vill diskutera andra och bättre alternativ för elproduktion.

Vi vill diskutera hur skattepengar öses över vindkraftverksbyggen och sedan över den elen de producerar.

Vi vill diskutera markägande bönders rätt att med skattebidrag för vindkraftverk skövla omkringliggande natur och trakassera kringboende som med sin skatt bekostat de bidrag till bonden som är förutsättningen för hans verksamhet.

Vi vill diskutera bolaget Vattenfall som ägs av oss och som av FN utpekas som en av de största miljöbovarna på Jorden.

Vi vill framför allt inte sitta med armarna i kors och låta simpel girighet förstöra vår älskade natur.

Vi är enkelt folk och det finns förmodligen många som har större insikt och kunskap i detta ämne som berör varje invånare i Sverige. Vi har säkert många fel i vårt vetande om vindkraftverken men vi förstår inte den tystnaden som möter oss.

Ser vi en fara som inte finns?

Är det bara vi som tyst och stilla guppat i båt på Mälaren?

Är det bara vi som hört hur skogens brus ackompanjerar fågelsången?

Hur kan någon tro att den som sett och hört som vi kan tigas ihjäl.

Är vi och vårt budskap farliga för någon?


Nåväl, nu skickar vi detta runt till medier. Denna text passar måhända inte som debattinlägg i en stor tidning och den har för många ord för de små, men vi kan anpassa texten till det som krävs. Huvudsaken är att

vi medborgare måste få debattera utbyggnaden av vindkraftverken i Sverige.


För Gruppen från Helgarö

B.Stümer

Väla Gård, Helgarö

64592 Strängnäs


Brandvarnare

I lägenheten bredvid vår bor Ebba. En 99-årig (!) ytterst charmerande dam som bott i huset över 60 år och som tyvärr röker. Hos någon annan hade det irriterat mig, särskilt som en del rök kommer in till oss, men har någon rökt i 80 (?) år så är det bara att acceptera. Och hon har väl inte så mycket annat kul att göra.

I natt fick dock vår brandvarnare i hallen spatt och började tjuta. Fyra gånger. Med typ en halv timmes mellanrum (precis lagom för att man nästan hinner somna om). Varje gång stod en trött Anna på en stol och blåste luft mot brandvarnaren, följt av nervöst sniffande i trapphus och utanför Ebbas dörr. Man vet ju inte, hon kan ha somnat (eller ännu värre...). Till slut fick jag konstatera att det nog var brandvarnaren det var fel på och kopplade ur batteriet. Men, det var lite svårt att somna om.

Under denna tid sov grabbarna Leijerstam som stockar. Med brandvarnaren typ 4 meter från deras öron. Otroligt.

Det lär aldrig bli någon rubrik, typ: 

Barnen, nattens hjältar!
Vaknade
av brandvarnaren
Väckte
resten av huset.


Politik 2.0

Jag hade ett fantastiskt samarbete med vänstern i Malmö. Vi hade förtroende för varandra och lyckades med mycket, till skillnad från vad som nu verkar hända på riksplanet. Rikspolitik är inte kommunpolitik, det är ju sant. Men oavsett nivå är det ju viktigt att man har förtroende för varandra.

Därför blir jag så förvirrad av vad Ohly och vänstern vill. Ena dagen kan de ställa upp på utgiftstaket, andra dagen är det kongress- och partistyrelsebeslut som gäller. Nej, de vill inte skriva gemensam valplattform. Jo, de vill vara med och bestämma om den gemensamma politiken. Fram och tillbaka. Om de bara kunde säga vad de vill (och mena det!).

Jag är inte dummare än att jag inser att det är ett sätt att vinna så mycket röster som möjligt. Politikens villkor, säger vissa. Naiv som jag är hoppas jag på en framtida politik som bygger på ärlighet, öppenhet och förtroende för väljare och varandra. Där det inte handlar om vem som får mest löp, utan om att arbeta tillsammans för att skapa ett bättre Sverige.

Politik 2.0, liksom.


Superlim

Tandkrämstub vit tub.
Superlim röd tub.
Tandkrämstub vit tub.
Superlim röd tub.Från metrotävlingen 29 oktober.

Kvotering

Jag förstår inte alla kvinnor* som blir så upprörda över kvotering. "Hur hävda kompetens om vi är där på grund av våra tuttar?", som Malin Wollin skriver.

Män blir inkvoterade hela tiden. De får jobbet för att de har en kuk. Så har det varit i evigheters evigheter. Men nu när det ska bli tal om att KVINNOR ska bli inkvoterade så verkar frågan plötsligt handla om kompetens. Vem tror att det är den mest kompetente som väljs när man alltid väljer mannen? Är män mest kompetenta när det gäller frågor som berör den andra halvan av mänskligheten? Nej, knappast.

Problemet med män som gör produkter för män är att marknaden är ganska liten (och dessutom är konsumenterna "osynliga"). Därför har vi först på senare år fått mobiltelefoner som inte är BARA svarta eller silver (nej, vi fick lägga ner den mörkröda lackmodellen för vi tror inte att det finns något underlag bland de manliga high end-köparna som de sa på Ericsson när jag jobbade där). Stora bilar med stora motorer är gjorda av och för män och kvinnan har den röda lilla krock-o-säkra bilen när hon kör barnen till skolan (men kvinnor tittar ju bara på färgen, säger en manlig försäljare lite hånfullt. Även detta citat från verkliga livet).

Nej, fram för lite ärlighet i debatten. Så länge män fortsätter att kvotera in män till alla ansvarsfyllda, välbetalda tjänster så får vi lagstifta fram kvotering för kvinnor (eller rättare sagt det underrepresenterade könet).* att män blir upprörda över att kvinnor ska kvoteras in ter sig helt naturligt, vem vill ha ökad konkurrens?

Överraskning

Kinderägg
Fredrik fyller snart 40 och efter förra årets grandiosa fest på MIN 40-årsdag så har jag en del prestationsångest. Addera mina ökade kostnader för boende och minskade löneinkomster = knepig ekvation att få ihop. Men, så händer det att jag befinner mig i "flödet" och då dimper det plötsligt ner lite arvoden retroaktivt. Som min gamla dagmamma sa: "det verkar alltid fixa sig för dig". Och det är ju helt sant.

Nåja, nu har jag i alla fall bestämt utflyktsmål. Det kommer att bli sååå kul. Som ett Kinderegg för vuxna.

Första ledtråden:
Lika stort till ytan som Skåne (alltså lite större än ett Kinderegg).

Det bidde en tumme

En mycket tafflig invigning av Allt ljus på Uppsala bekräftar tyvärr min bild på Uppsala som en stor småstad.  

En mycket kunnig, men icke publikfriande, skara tjänstemän står på en väldigt liten scen och informerar om ett projekt som det lagts ner massor med tid och resurser på. "Inget annat projekt har så många varit engagerade i!".

Kommunstyrelsens ordförande håller ett tal om spårvagnar på 1900-talet (!) och förklarar projektet invigt. Ingenting händer på några minuter. En tjej från Stockholm sjunger "En stad i ljus". Det regnar småspik. Projektet ska pågå en månad (utspritt i delar av staden). Motivet till den korta tiden är visst att det inte ska konkurrera med julhandeln (i centrum). Hedberg säger att detta minsann kommer att dra turism till staden.

Häpp.

Bäst var installationen på biblioteket, kan man få behålla den till valet? Mp 15%?

Puh!

Jag är väldigt glad för att kommande resa inte är inbokad hos något bolag som ser ut att gå i konken inom det närmaste.....


RSS 2.0