Post flytt

Puh, vi kunde i alla fall flytta in... förlåt mitt uppehåll, det har varit mycket att göra + inget bredband ännu i nya lägenheten.

Senaste dagarnas framgångar i ett litet bildcollage:

Före och efter slipning av sovrumsgolvet:
 

Före och efter rivning av väggen mellan kök och pigkammare:
  (lite missvisande bild, faktiskt. Jag ska ta en ur rätt vinkel ikväll. Jag vill egentligen visa att det nu inte finns skafferi eller skåpsinredning kvar.... lite kvar att göra altså)

Jag är VÄLDIGT nöjd med köksutrustningen; induktionshäll, gas och grill, effektiv fläkt. Otroligt lyxigt och plötsligt har jag fått tillbaka min lust att laga mat. Varmluftsugnen måste installeras av elektriker, den verkar alltför svårt för en simpel amatör. Ikväll ska jag tapetsera fondväggen med en Josef Frank-tapet "Eldblomma".

Vi är på jakt efter klinkers/mosaik som passar med tapeten. Våra tidigare idéer funkar inte, det blir för mesigt. Kanske något bärnstensfärgat/rött/grönt? Någon som har något förslag?

Mycket kvar

Jag hade önskat att jag skulle kunna skriva att allt är klart men ack nej. Golvet i köket är slipat och belagt med titanoxid (?). Imorgon bitti ska jag olja in det och sedan är det klart att använda. Återstår att lägga in något slags klinkers eller sten i gliporna där trösklar etc suttit.


Med titanoxid på hälften.


Sedan var det då dags för golvet i sovrummet. Ett sådant där projekt som börjar som "när vi ändå har slipen på plats" och som slutar med "helvetesjävlaskit".

För att få bort fernissan stryker man ett tunt lager olja på, använder grövsta sandpappret och sedan kör man maskinen baklänges så fort man kan. Och det är bara början. När fernissan är borta börjar man slipa golvet. Fyra olika papper för att få ner det till rätt släthet för att oljan ska kunna sugas in. Otroligt tröttsamt och bullrigt och VARMT! Jag har kört med golvslipen 7 timmar i sträck, bokstavligen. Till slut var både maskin och jag själv överhettade. Ändå hann jag inte med kanterna, så de får jag ta imorgon fm. Ja, alltså samma dag som Fredrik m friends flyttar in hans bohag. ... suck. (Det var för sent för en bild när jag lämnade lägenheten, det kommer en imorgon.)

Men, köket är nästan klart och allt skräp borta. Det är bara för mig att städa undan allt byggdamm och förbereda för ett gäng kartonger, soffa, sängar etc. Häpp!

God natt.

Flytt minus 1 dag

Igår var en jävlig dag. Allt som kunde gå fel gick fel.

Hittade takfärg i källaren som använts redan tidigare i taket, men när jag började röra om i färgen hade den rostat (vem kommer på idén att använda plåtburk till vattenbaserad färg!?) och jag fick använda dyr, nyinköpt färg istället :-(
Men taket kunde äntligen målas. Resultatet blev bra, efter lite hjälp från Fredrik till den allra tristaste saken (jag hatar att slipa!) kunde jag måla taket nästan helt. Detaljer återstår. Helt otroligt att det blev ett tak till slut.Sedan var det dags för golvslipning. Enligt instruktionerna skulle jag börja med kantslipen kring kanter och svårtillgängliga ställen. Fungerade bra i några meter, sedan la golvslipen av. Glappkontakt.  Pratade med uthyraren som lovade mig ny maskin och så kunde jag använda stora slipen så länge.

Slipade med stora slipen i köket, vilket gick bra.Sedan gick jag över till sovrummet, där pappret genast klibbade igen och började ryka (100 kr/papper). Första gången jag stöter på fernissa i golvslipsammanhang, vilket inte var någon rolig erfarenhet. Enligt uthyraren ska jag idag (idag!) stryka ut ett tunt lager olja på golvet, använda grövsta sandpappret och riva av fernissan från golvet (dra maskinen mot dig!).

Kommer nog att bli ett härligt styrketräningspass i värsta sommarvärmen (notera att jag valt varmaste helgen under sommaren åt att slipa golv). Fortsättning följer.

Massbröllop för homosexuella?

Vet inte om ni hörde Göran Hägg i Nöjespanelen på SVT1 i morse, men han gjorde en riktig fadäs. Han berättade att han inte förstod grejen med att homosexuella ska gifta sig - "Äktenskapet är en rättslig konstruktion för att säkra arvsrätt, och eftersom homosexuella inte kan få `egna` barn, så behöver de inte gifta sig" (spridda mumlande invändningar från övriga församlade). Göran fortsätter glatt: "ja, vi får arrangera massbröllop på torget mellan bögar och flator och sedan kan vi börja prata om saker som verkligen betyder något, som hungern i världen".

Europride invigdes idag. Bra tajming, Göran!


Flytt minus 3 dagar

Status i lägenheten idag, fredag: taket börjar se ut som ett tak. Men det är mycket kvar att slipa för att det ska bli helt perfekt. Kollade in grannarnas lägenhet ikväll för att se hur taket egentligen ska se ut. Jag har en del kvar, om man säger så.

Såhär se lägenheten ut idag (med golvslipmaskiner och allt):

Vardagsrum


Sovrum (före golvslipningen)


Matsal/grabbarnas sovrum:


Spacklat tak, något slipat.

Sweje, sweje

Alltså "försiktigt, långsamt" på arabiska. .... Det går trögt, men framåt.

Mer än hälften ifyllt och utjämnat. Behöver troligen gå över med finare spackel och sandpapper innan jag målar, men det börjar likna ett tak:


Och så början till kanter på de andra ställena:


Det kan verka lite slarvigt att tejpa masoniten för att få till kanten, men det blir faktiskt bra. :-) Bara det stelnar så kan man lossa på formen....

Flytt minus 6 dagar

Idag lossnade det lite. Fick inte så många timmar i lägenheten men fick ändå till en kant och mer fyllning till taket. En del av taket är nästan färdigt redan.
En kant färdig påbörjad, två kvar.

Ja, jag är faktiskt stolt över att ha kommit så här långt...


Evigheters evighet

Det är inte särskilt underhållande bilder, jag vet. Men, för mig som renoverar är de små bevis på framsteg. Små alltså...

Nu är alla dörrposterna borta:


Och äntligen har jag kommit igång med putsning av tak. Det gick såhär:
Anna kastar upp puts i taket.
Putsen trillar ner.
Anna kastar upp puts i taket.
Putsen trillar ner. Igen.

Efter några timmars experimenterande fram och tillbaka kom jag fram till att det funkar att kasta mycket små mängder puts i taget. Med rätt konsistens.

Detta kommer att ta mig en evig tid. 

Lite trögt

För att knycka en trist kliché från regeringen - livspussel. Aldrig är det väl så tydligt som när man måste renovera en lägenhet! :-) Barn ska skjutsas hit och dit, leka några timmar, sedan hämtas igen. Och lagas mat åt. Jag vill ju inte klaga, men man hinner liksom inte renovera så mycket...

Och så kom vi på att vi behöver lite uppbyggnadsmaterial till väggarna. Så Fredrik fick hämta tillbaka en av säckarna som vi lämnade på tippen igår. Snacka om att ha separationsångest ... ;-P

Igår hittade vi lite grafitti bakom en panel - hantverkargrafitti från 1920-talet ;-)


Och en bild av vår snygga fläkt, inklusive damm:


Mamma hjälper också till:


Imorgon ska jag ta mig an taket. Först primer och sedan putskastning (inte smutskastning alltså, det slipper jag här i Uppsala):

Renovering del 2

Jeeezus, vad mycket damm! 77 IKEA-säckar med betongliknande klumpar avlevererade igår till tippen.

Renovering del 1

Inte lika tyst på Geijersgatan som på den här bloggen.... det låter ganska mycket att slå ner en vägg. Med slägga!

Före:


Efter:

Rapeshower

Läser Nima Daryamadjs krönika i Aftonbladet 4 juli: "Jag ändrar mig om  FRA - tack Reinfeldt" och skrattar högt. Nima är inte helt nöjd med statsministerns åsikt om att alla tjänar på om debatten lägger sig och säger att "beslutet är ju fattat". Nima drar några exempel på när det hade varit kul att använda samma argumentation. "Men Nima, du skrev att ´svarta är äckliga, skåningar bör skjutas och Özz Nûjen brukar ha sex med minderåriga får´. Varför skrev du så?" "Men, alltså, hehe, texten är ju redan publicerad".

Nima skriver att "antingen kryper vi ihop gråtande i duschen och, som min kompis Emma uttryckte det, tar en rapeshower med Ajax och Svinto. Eller så avsätter vi dessa arroganta jävlar och gör deras beslut ogjort."

Hear! Hear! :-)

RSS 2.0