Homestaging av klimatpolitiken

Ur Annika Lantz igår, måndag:

- Vad jag har förstått står vi inför ett ganska markant klimathot, som möjligtvis kan resultera i att den här planeten går åt skogen.... eller något ställe där det inte kommer att växa nånting överhuvudtaget. Och då kan ju en åtgärd som att höja bensinpriset med 29 öre framstå som ganska futtigt ändå. (...) Det här klimatskattepaketen (regeringens) känns mindre som en rejäl positionsförflyttning och mer som någon typ av homestaging. (...) Alliansen "homestagar" sin miljöpolitik så att den ska se snyggare ut men den som har nyckeln ner till källaren vet att i det där förrådet står det så mycket skit, du vet, att det inte går att ta sig in där.

Även Anders Åkesson skriver om klimathot och bensinskatter

Kulturstad 2014

Fick ett mail idag från Johan Schlasberg som föreslår att Malmö och Lund tillsammans ska bli Kulturhuvudstad 2014. Jag tycker att det låter som en jättebra idé. Hans förslag till kulturhuvudstadstema är Bridging Boundaries - att bygga broar över gränser. Mellan människor, städer, kulturer, trossamfund, företag osv.

Jag gillar idén.

Mosippan

Jag borde ju ha varit där för länge sedan, men först nu har jag gjort studiebesök på Mosippan: genomgångsboendet för flyktingar, som numera också är ett allmänt uppsamlingsställe för människor som har svårt att hitta bostad i Malmö. Det liknade de studentboende som jag hade under Lundatiden med enkla temporära baracker som smällts upp en gång i tiden  och som sedan får stå kvar.

Mosippanproblematiken har precis granskats av Uppdrag granskning. Och jag är faktiskt tacksam för det. I dagarna kom första ärendet om att barackerna ska rivas och nya bostäder ska stå färdiga 2008. Som då bara ska användas som genomgångsboende. Rosengård och S Innerstaden fixar fram andra boenden till "sina" familjer.

Jag lärde mig att Mosippan hyrs av tre olika stadsdelar; Kirseberg hyr det som ett genomgångsboende för invandrare som fått uppehållstillstånd; Rosengård och S Innerstaden hyr det för att placera familjer som har svårt att klara sig på bostadsmarknaden.

Vaktmästaren kunde berätta att genomgångsboendet fungerar bra, men att de andra boendena klarar sig sämre. Vilket naturligtvis går ut över barnen. Föräldrarna bryr sig inte, eller orkar inte, ta hand om deras skolgång och vandalism och kriminalitet sprider sig. Han var mycket bitter över situationen på Mosippan.

Både min mamma och annan sjukvårdspersonal har reagerat över de undermåliga förhållandena på Mosippan och nu ska det äntligen rivas.

Inte en dag för tidigt.!

Sexmissbruk

Tittade du på TV3-programmet igår angående sexmissbruk? Jag började titta av en slump och det var mycket intressant. De experter som uttalade sig sa bl a sexmissbruk egentligen snarare borde kallas intimitetsproblem. Ulrika Johnsson (ni vet hon med Svennis-affären) ville göra ett program om sexmissbruk och insåg under programmets gång att hon själv var en. Med hjälp av bl a terapi kunde hon komma åt en del av problemen med varför hon inte klarar av att leva i en långvarig och kärleksfull relation.

Programmet kommer igen, lördag kl 17.45.

Är du själv sexmissbrukare?  Testa dig själv


Lycka = tillväxt?

Jag var på en jätteintressant föreläsning igår om lyckoforskning (se lästips längre ner).

Det visade sig att den svenska välfärdsmodellen står sig väl i lyckoforskarnas tester. Fördelningspolitik, hög beskattning på alkohol och tobak och solidaritet med andra människor är precis vad lyckoforskarna rekommenderar. Vissa av dem vill t o m gå ännu längre; sänka arbetstiden, höja beskattningen på övertidsarbete, reklam, miljöskadligt beteende och annat som minskar vårt välbefinnande. Som en jämförelse används uppskattningsvis 55 miljarder i Sverige till att göra reklam för olika produkter, vilket är den totala kostnaden för förskola och skola.

När jämförelser görs med BNP finns det inget samband mellan lycka och tillväxt. Vi kan inte köpa oss lyckliga. De viktigaste aspekterna för att vi ska känna oss lyckliga är att vi känner ett sammanhang, har ett socialt nätverk och en meningsfull sysselsättning. Skilsmässor och arbetslöshet är jobbigare än att få mindre pengar. 

Tre lycko-boktips:
- Keynes barnbarn, Christer Sanne

- Happiness, Richard Layard

- Lyckoformeln, Stefan Klein

Som en tanke hade jag en diskussion idag med en moderat ledamot i Folkhälsoberedningen. Han hävdade att vi inte kan ställa samma höga krav på barns miljö i en storstad som man kan i en liten stad. Mitt argument att det kanske är ännu viktigare att se till barnens miljö i en storstad föll platt och moderatens huvudargumentation kom fram efter en stund: "visst kan man bygga enligt alla normer, men det kostar ju så mycket. Vi måste vara lite flexibla".

Det verkar kanske långsökt men jag uppfattar det som att han säger att lite skit får man ta, om föräldrarna nu varit så dumma och bosatt sig i centrum. "De får skylla sig själv". Att barnen råkar illa ut är liksom bara en trist konsekvens, de offras på tillväxtens altare (för när hörde ni en moderat som ville begränsa biltrafiken). Barnens lycka får stryka på foten.

Och där satt jag och tänkte att jag är så glad för att den här staden inte leds av moderater.


Kedjebrev

Fick detta med epost i morse och fast att det är hyggligt heteronormativt så var det ganska kul:
---------------
Äntligen ett ordentligt Kedjebrev!

Till skillnad mot normala kedjebrev så kan du inte förlora något, du kan
bara vinna!!!!  Skicka bara detta E-mail vidare till 9 väninnor.

Instruktioner:
Packa ner din make/pojkvän/motsvarande i en stor kartong. Glöm inte att
göra lufthål och skicka honom till personen överst på listan.

Snart så kommer ditt namn att vara överst på listan och då kommer du att
få 23 542 män.
Statistiskt så kommer det att finnas:
0,5 - 1 Mister World
2,5 - 3 Toppmodeller
463 Idrottsstjärnor
3 234 Sjövilda män
20 198 Män som gör allt Du begär
40 197 Män som står sig hela natten

Totalt så kommer du att erhålla 64 294 män som är mycket påhittigare,
läckrare och mer potenta än skrothögen som du redan har. Och bäst av allt
så kommer garanterat ditt originalpaket inte tillbaka till dig.

VARNING !
Bryt inte detta kedjebrev. En kvinna som gjorde det fick tillbaka sin man
i samma gamla kalsonger men mycket elakare än förut efter att ha suttit i
en papplåda i 3 veckor. Dessutom så blev hon tvungen att skicka sin nya
to ppmodell, som precis hade flyttat in, till sin väninna. Du måste tro på
detta E-mail. Det är ett utomordentligt bra sätt att förbättra livet utan
tråkiga fotbollsmatcher, jobbiga middagar och långa diskussioner om
städning. Medan jag sänder detta E-mail så har kvinnan som är nummer 6 på
listan redan erhållit 837 män och hon har 452 oöppnade paket i hallen.

Med vänliga hälsningar,
En riktig väninna!
---------------------------------


Nothing really matters

Madonna står högt på popularitetslistan (min) just nu. Min absoluta favorit just nu är Nothing really matters

When I was very young
Nothing really mattered to me
But making myself happy
I was the only one
...
Nothing really matters
Love is all we need
Everything I give you
All comes back to me

Looking at my life
It's very clear to me
I lived so selfishly
I was the only one

I realize
That nobody wins
Something is ending
And something begins
...
Nothing takes the past away
Like the future
Nothing makes the darkness go
Like the light

Nothing really matters. Madonna

RSS 2.0