Säg nej till FRA-övervakning

När jag läste juridik hade jag en intressant föreläsare som jämförde olika rättssystem och traditioner med varandra. I USA har, som vi vet från alla amerikanska filmer, medborgarens privata sfär ett högt skyddsvärde. En polis som vill kränka denna sfär måste ha tillstånd från domstol/domare. Och det måste vara tydligt angivet vad det är man letar efter. Hittar man bevis för annan brottslig verksamhet måste man ha ett nytt tillstånd. Däremot är skyddet i USA obefintligt när det kommer till att hänga ut misstänkta för brott. Både media och polis berättar gärna vem som står åtalad/anklagad.

I Sverige har medborgaren inte alls samma skydd för den personliga integriteten. Polisen har rätt att bryta sig in i en lägenhet om det finns misstanke om brott (utan beslut om husrannsakan), och man får också använda sig av bevis på annan brottslig verksamhet än den man från början letade efter. Däremot avslöjar polisen inte den misstänktes identitet om man kan undvika det, tanken är att den misstänkte är "oskyldig tills dömd". Även media har tidigare varit försiktiga med att hänga ut misstänkta, jag skriver tidigare för trenden är att media alltmer tummar på den linjen.  

Sedan 11/9 har den personliga integriteten luckrats upp successivt över hela världen. I jakten på terroristerna tar sig staten allt större friheter. Det motiveras med att det är för vårt eget bästa. Jan Guillou hade en tankvärd krönika för något år sedan där han frågade sig om man verkligen kan inskränka de mänskliga rättigheterna för att skydda de mänskliga rättigheterna.

Hittade en intressant sida som uppmuntrar till att göra det lite jobbigare för FRA (inget jag uppmuntrar) där bl a fanns en kul lista över redigerade partiprogram hos de partier som står bakom lagförslaget om övervakningssamhället.

Det räcker med fyra modiga liberaler för att få stopp på den s k FRA-lagen. Man kan ju leka med tanken, men vi vet alla att lagförslaget kommer att gå igenom.

Riksdagsledamöter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0