Ingen moral alls

Carl Rudbeck beklagar sig i Sydsvenska dagbladet från 11 juni över att politikerna har börjat ifrågasätta svenskarnas konsumtionsmönster samtidigt som de inte lever som de lär. Politikerna "fördömer vanligt folk innan de hoppar in i sina stadsjeepar på väg till Arlanda eller Kastrup och sedan vidare till nästa konferens på något trevligt ställe där de vällustigt varnar för en hotande miljökatastrof."

Till en del vill jag ge Rudbeck rätt, det är moraliskt tveksamt att säga att man värnar om miljön och ändå flyga till en konferens 60 mil bort. Att vår statsminister vill begränsa växthuseffekten samtidigt som han kör omkring i en Chrysler Voyager går inte att försvara. Men jag tror inte att detta är den egentliga orsaken till Rudbecks upprördhet.

Nej, Rudbeck är egentligen upprörd över att våra - och därmed hans egna - konsumtionsmönster ifrågasätts. Carl Rudbeck vill kunna fortsätta att ta ett lågprisflyg till London över helgen och han vill äta influgen tonfisk, utan att någon ger honom dåligt samvete. Genom att hacka på politikernas dubbelmoral hoppas han slippa ta ansvar för sin egen livsstil. Politikernas dubbelmoral ÄR ett problem, men den brist på moral som Carl Rudbeck visar i sin artikel är faktiskt ännu värre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0