Skånskt näringsliv och arbetsbrist

Eva Östling-Ollén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne, säger i dagens SDS att det råder arbetsbrist i Skåne. Konkurrensen från Danmark och en överhettning leder till att 63 % av företagarna säger att de inte hittar rätt kompetens. Lösningen på problemet är enligt Eva "Att göra det mer lönsamt att arbeta och att slopa turordningsreglerna i LAS ser företagen som de viktigaste åtgärderna för att underlätta rekryteringen."

Jag delar Evas uppfattning att bristande kompetens är ett problem, men vill ändå rikta lite kritik. I Malmö har en stor del av invånarna utländsk bakgrund. De är många gånger välutbildade (många har fått sin utbildning i Sverige) men får trots det inte ens komma på anställningsintervju. Det behövs varken en ändring i turordningsreglerna eller att man gör det "mer lönsamt att arbeta". Det handlar om att utländska utbildningar valideras, att människor får jobba under tiden de väntar på uppehållstillstånd och sist, men  inte minst, att man överger tanken på att bara svenska efternamn kan kvalificera till jobb.  

Hög tid för Svenska Näringsliv att göra en insats för integrationen. Eva är en mycket kompetent kvinna, vi satt en kort tid tillsammans i Servicenämnden i Malmö och jag uppskattade både hennes kompetens och rättframma debattstil (vilket annars lyste med sin frånvaro). Jag tror att om hon överger partipolitiken (moderaternas, vem annars) och ser till var kompetensen finns så kan mycket förändras. En annan som delar min uppfattning är Jacob Wallenberg (som ni kunde läsa i Aftonbladets lördagsintervju, finns tyvärr inte på nätet men även Rasmus har uppmärksammat det).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0