Svenska, svenska Folkpartiet

Fredrik Sjögren (fp) har skrivit en insändare i Skånska Dagbladet (införd 8 juni 2007) som jag reagerar mot:

I likhet med Fredrik Sjögren beklagar jag att var femte malmöelev är obehörig till gymnasieskolan. Att lämna grundskolan utan att ha blivit behörig i grundläggande ämnena svenska, engelska och matte innebär stora svårigheter för den enskilde invidividen och för samhället i stort. Det finns många sätt att angripa problemet, men Sjögren utelämnar det viktigaste - att ge barnen stödundervisning på sitt modersmål. De flesta elever som idag lämnar grundskolan utan betyg i kärnämnena har inte hunnit lära sig svenska under den korta tid de befunnit sig här och kan därför inte tillgodogöra sig undervisningen i övriga ämnen heller.

Folkpartiets politik stöder sig inte på den språkforskning som bedrivs och som tydligt visar att de elever som får stöd i undervisningen på sitt modersmål lär sig både svenska och övriga ämnen snabbare och bättre än dem som saknar stöd. Nyligen lämnade Folkpartiet i Malmö in en motion om att eleverna ska förbjudas tala andra språk än svenska i klassrummet. Snacka om att ha missat poängen! Det låter fint att säga att man vill satsa på svenska språket, men om eleverna lär sig svenska bättre genom att få stöd av modersmålet så borde väl detta vara lösningen?

Miljöpartiet har under många år drivit frågan att eleverna ska få stödundervisning på sitt modersmål, för barnens bästa. Det är dags för Folkpartiet att överge sin stelbenta skolpolitik och se till barnens behov i första hand.


Anna Norrman

Gruppledare för Miljöpartiet i Malmö


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0