Moore under falsk flagg

I dagens UNT kan vi läsa om att Patrick Moore tycker vi ska ha mer kärnkraft i Sverige, av miljöskäl.

Moore visar sin okunskap om svenska förhållanden. Han påstår att energianvändningen i Sverige kommer att öka och att det krävs mer kärnkraft för att möta detta behov. Alla prognoser visar att Sverige kommer att ha ett stort överskott av el så långt in i framtiden man kan se, just nu till 2025. Redan år 2015 kommer överskottet av el att vara 20 terawattimmar (TWh), dvs en tredjedel av den energi som kärnkraften levererar. Dessutom finns möjlighet att effektivisera ytterligare 50 TWh. Kärnkraften behövs alltså inte.

För det andra kan inte kärnkraft - eller annan el - minska utsläppen av växthusgaser särskilt mycket i Sverige. Den svenska elproduktionen har redan i dag mycket låga utsläpp av fossil koldioxid och att bygga ut kärnkraften har väldigt liten klimatnytta.

Moore framställer sig själv som en av Greenpeaces grundare, men han har inte varit aktiv inom organisation på årtionden. Sedan han lämnade Greenpeace har han engagerat sig i andra frågor: han har förespråkat kalhuggning, ganmanipulation, storskaligt fiske och bromerade flamskyddsmedel. Frågor som varken Greenpeace eller någon annan miljöorganisation driver idag. Vem betalar honom för det?


Irriterande ologiskt att en kärnkraftskramare hänvisar till en miljöorganisation för att öka sin trovärdighet, en organisation som anser att kärnkraften måste avvecklas. Det är trist att Moores smutskastar hela miljörörelsen genom att framträda som dess företrädare.


Kommentarer
Postat av: Michael Karnerfors

Du har helt missuppfattat Moore's uttalanden. Moore är starkt kritisk till Greenpeace. Han lämnade organisationen på grund av att den inte längre var den organisation han var med och skapade. Han utnyttjar inte Greenpeace namn för att boosta sig själv. Påstår du det har du inte hört ett ord av vad han säger.

2009-03-19 @ 11:55:18
URL: http://nuclearpoweryesplease.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0