Ska Uppsala följa lagen?
Anders A Aronsson, ordförande i Socialnämnden för barn och unga, intervjuas i UNT den 26 augusti. Anledningen är en revisionsrapport om att kostnaden för Uppsala kommuns HVB-placeringar är högre än i andra städer. Sedan hösten 2008 sitter jag själv i nämnden och jag har under det gångna året ofta fått höra att Uppsala har alldeles för höga placeringskostnader. Majoriteten har framhållit att budgeten måste hållas och att antalet vårddygn måste minska under året. Just jämförelsen med andra kommuner är ett favoritämne på nämnden och min gamla hemstad Malmö har använts som en jämförelsekommun. Eftersom jag själv är inflyttad från Malmö, och fram till förra sommaren var gruppledare för MP där, var det med stor förvåning jag fick höra att Malmö används som jämförelsekommun vad gäller placeringar. Varför jämföra sig med en kommun som under många år haft knapert med resurser och brottas med stor segregation, missbruk och sociala slitningar? Uppsala och Malmö går inte att jämföra med varandra.
I den revisionsrapport som nämnden fick presenterad igår framkom inga nyheter. Revisionsfirman jämför Uppsalas placeringar med (denna gång) kringliggande kommuner och kommer fram till att skillnaden är stor. Varför det förhåller sig så framkommer inte av rapporten. Kan det vara så att Uppsalas socialtjänst följer lagen och att de andra inte gör det, eller tvärtom? Beror skillnaden på att socialtjänsten tidigare har tagit en alltför stor kostnad för psykiskt sjuka barn och unga? Eller är det så att HVB-hemmen i Uppsala skriver ut barnen "senare" än i andra kommuner? Socialnämnden vet fortfarande inte vilka orsakerna är.
Det är naturligtvis svårt att uppskatta vad en "normal" nivå på placeringar är. Jag kan bara konstatera att den rapport vi fick på bordet överhuvudtaget inte besvarar frågan om vilken nivå Uppsalas placeringar bör ligga på, eller vilka orsaker som kan ligga bakom det stora antalet vårddygn. Aronsson har därför inget belägg för sitt uttalande att Uppsala kommun placerar alltför många barn i HVB-hem. Att besparingskraven kommer från en borgerlig majoritet, vars främsta vallöfte är att sänka skatterna, är kanske inte så överraskande. Själv är jag beredd att diskutera begränsningar i placeringarna först den dag jag fått svart på vitt att Uppsala placerar alltför många barn i HVB-hem. Fram tills dess fattar jag beslut baserade på de kompetenta socialtjänstemännens bedömningar.
Anna Norrman
ersättare i Socialnämnden för barn och unga (MP)
Granskning av socialnämndens arbete
Deras slutsatser är kanske korrekta, om man tittar på de rent finansiella aspekterna. Men, de svarar inte på frågan vad som är en "korrekt" nivå av placeringar.
Låt oss säga att samtliga kommuner i Sverige fick göra kraftiga neddragningar på personalsidan och därför minskade på antalet placeringar och placeringsdygn (olagligt men inte otroligt). Det nya jämförelseantalet skulle minska, men det säger ju ingenting om vilket antal placeringar som behövs. Eller hur? Fd-välfärdssverige har i årtionden minskat på servicen till medborgarna. Är det rimligt att tro att socialtjänsten har varit förskonad?
Själv skulle jag vilja att revisionsfirman hade tittat på följande:
1. har samarbetet mellan landstinget och kommunen fungerat eller finns det en risk att kommunen tagit ett alltför stort ansvar för barns och ungdomars psykiska hälsa? (mitt svar: nej)
2. organisationen är uppdelad på flera olika enheter och en annan nämnd "producerar beslut" angående HVB-hem. Har Socialnämnden möjlighet att styra överhuvudtaget?
3. vad är en rimlig nivå för antalet placeringar? Finns det sociologiska orsaker till Uppsalas avvikelser?
Nej, att använda jämförelsetal i socialtjänsten leder ingenvart. Det är som att säga att man ska ha ett maxtak för hur många som ska få bröstcancer. Jag gillar att man granskar socialnämndens arbete, för min uppfattning är att varken styrning eller planering fungerar särskilt bra. Men att använda nivån i andra kommuner som utgångspunkt är ganska oseriöst.
Var är Marit?
MP är tredje största parti med 9,2% (ökar igen). Med tanke på att opinionsläget brukar vara uselt ett år innan valet är det extra glädjande med fina siffror.
Till skillnad från Marit så är vi aktiva även efter valen.
Uppsala - var god dröj
Men, så får man läsa att SJ samtidigt ställer in sista avgången Stockholm-Uppsala. För att det är för lite folk som åker.
Hänger ni med? Ibland ställer SJ in den mest trafikerade turen. Ibland den minst.
Och i Uppsala har ingen reagerat "för det är ju inte vårt uppdrag", som regionchefen på UL sa.
Man kan tänka sig alla trafikbolagens lättnad om SJ la ner ALL trafik till och från Uppsala. - Ja, det är ju inte vårt uppdrag att kolla vad SJ håller på med. Men, nu när SJ lägger ner all trafik så åker ju ingen tåg längre och då behövs ju inte bussarna heller.
Nominering i Skåne
Hej!
Jag vill nominera tidigare MP Skåne-ordföranden och tidigare skreterare för MP Malmö, Anna Norrman (född 1967) till Riksdagslistan till valkrets Skåne (ej Malmös alltså). Anna är idag boende i Uppsala men är uppvuxen och har levt större delen i Skåne (Malmö, Lund, Perstorp som jag känner till).
Anna har bra koll på Skåne liksom rikspolitiken då hon sedan 2008 sitter i Partistyrelsens arbetsutskott. Anna är jurist och har flera olika arbetsuppgifter i sitt CV.
Anna är en stor kompetens för partiet då hon har ett bra strategiskt tänkande och en känsla för vilka frågor som kommer att bli aktuella och vara intressanta för våra presumptiva väljare.
Hmmmm.... man ska kanske ställa upp i riksdagsvalet i Skåne? Låter väldigt kul. :-)
Folkfest 6 september
Nu är det dags för en rödgrön folkfest i Kungsträdgården i Stockholm söndagen den 6/9.
Ett drygt år innan valrörelsen gör vi ett avstamp för att höja temperaturen i det rödgröna samarbetet och därför bjuder Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet in till en rödgrön folkfest mellan kl.12-16 i Kungsträdgården.
Om du tillhör någon organisation, kultursverige är du välkommen att vara med om denna historiska dag. Såväl tal av partiledarna och språkrören som utfrågningar av politiker i heta stolen, som en kavalkad av artister står på agendan. Det blir också roliga aktiviteter för barnen. Ta med familj och vänner till en festlig dag med politik och musik.
Och den 19 september är det dags för Uppsala (prel).